Elismerés

2019.06.03. 17:30

A népénekek átörökítője – Gáspár Lászlóné Vera nénire lehet számítani: rangos díjat kapott

Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat vehetett át Gáspár Lászlóné Vera néni, a szlovén anyanyelv, a kulturális hagyományok megőrzése, a szlovén népdalok gyűjtése és az anyanyelvi hitélet átörökítése területén végzett több mint 60 éves tevékenységéért.

Tersztyánszky Krisztina

Középen az ünnepelt: Gáspár Lászlóné

Fotó: VN/Sütő Ferenc

A miniszteri elismerésben részesült Vera néni 1953 óta tagja a Pável Ágoston Vegyeskarnak. Vezetésével alakult meg a felsőszölnöki népdalkör. Száznál is több népdalt jegyzett le. Az ő hathatós segítségével készülhetett el 2014-ben a Rábavidéki énekes könyv, amely mintegy kétszáz egyházi éneket tartalmaz. Korábban a templomi énekeknek csak a szövege volt lejegyezve, a hívek a dallamot hallás után énekelték. Gáspár Lászlóné segítségével sikerült az énekeket lekottázni, megmenteni.

Középen az ünnepelt: Gáspár Lászlóné
Fotó: VN/Sütő Ferenc

Vera néni évtizedek óta előimádkozó a helyi templomban, ahol anyanyelvükön imádkoznak a hívek. Rendszeres résztvevője zarándoklatoknak, ahol szintén az anyanyelvű éneklés vezetője. Tudósítója a Porabje újságnak, és a hagyományos szlovén ételek elkészítésében is mindig lehet rá számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában