Belgiumból Vas megyébe

2019.06.21. 11:30

A szerelem hozta a nyelvzseni Evelien Impenst Magyarországra

Állampolgársági esküt tesz jövő héten a hat nyelven beszélő, jogász végzettségű Evelien Impens (32), aki négy éve él Magyarországon, és boldog itt, a második ­hazájában.

Merklin Tímea

A hat nyelven beszélő Evelien Impens kétéves kisfiával, Joachimmal

Fotó: Unger Tamás

Az ifjú hölgy Belgiumból jött, a német, francia, holland, spanyol, angol nyelvek mellett kiválóan megtanult magyarul is az itt töltött évek alatt. Büszkén mutatja az eskü szövegét, hogy mit kell majd mondani június 25-én, délelőtt 10 órakor a városházán:

„…Magyarországot a hazámnak tekintem, Magyarországnak hű állampolgára leszek, az Alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom…”

A fogadalom feltétele az ő esetében – az ötéves házasság, a hároméves Magyarországon való tartózkodás és egy gyermek – már teljesült.

Evelien ölében a kétéves Joachim figyelmet kér, ezért zongorázhat egy kicsit, azt nagyon szereti. A fiatalasszonytól megtudjuk: Kelet-Flandriában, Gentben született, az édesapja háziorvos, az édesanyja ápolónő, Belgiumban élnek.

Evelien a középfokú tanulmányait még matematika–­fizika specializációval végezte, aztán orvosi egyetemre ment Liege-be, Vallóniába, ahol kiválóan megtanult franciául a már meglévő holland, spanyol és angol nyelvek mellett. Egy év elteltével rájött, hogy őt inkább a jogi pálya foglalkoztatja, ezért visszaköltözött Gentbe, és beiratkozott a jogi karra. 2010-ben végezte el az alapképzést, majd mesterdiplomát szerzett.

A hat nyelven beszélő Evelien Impens kétéves kisfiával, Joachimmal Fotók: Unger Tamás

Diplomamunkáját Az ENSZ misszió a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Gyermekvédelem címmel írta. Egyetemi évei alatt egy evangélikus gyülekezetben ismerkedett meg egy magyar fiatalemberrel, aki akkor ott Erasmus-ösztöndíjas hallgató volt. Levelezni kezdtek, a kapcsolat barátsággá, majd szerelemmé mélyült.

Fekete Gusztáv 2010-ben Belgiumba költözött, doktori tanulmányokat folytatott, 2011-ben Gentben összeházasodtak. Evelien 2012-ben kezdte ügyvédi praxisát, igazgatási és közjogi, közbeszerzéshez, valamint emberi jogokhoz kapcsolódó kérdésekben.

2013-ban Brüsszelbe költöztek, ahol bevándorlási és polgári jogokkal foglalkozott egy ügyvédi irodában. 2014-ben jöttek – immár együtt – Magyarországra, ahol a férje jó álláslehetőséget kapott Szombathelyen az egyetemen induló gépészmérnöki képzésben. Evelien akkor még szakvizsgára készült, sokat ingázott Szombathely és Brüsszel között.

Mivel gyerekkorában zongorázni tanult, és hiányzott a szombathelyi életéből a hangszer, egyszer a férje azzal várta, mikor visszatért Belgiumból, hogy most csukja be a szemét, mert meglepetés jön, és leütött néhány hangot a neki szánt zongorán. Eve­lien nagyon örült, szeret rajta játszani, mostanában azonban kicsit kiszorult, mert mindig Joachim akar muzsikálni, a kétéves kisfiút is elbűvölték a billentyűk.

Evelien nem siet karrierdöntésével: élvezi az anyaság élményeit

A jogász hölgy a sok utazás ellenére 2014-ben sikeres szakvizsgát tett a Brüsszeli Ügyvédi Kamara előtt. 2015-ben a Vas Megyei Önkormányzatnál kezdett dolgozni mint nemzetközi referens.

A munkája mellett komoly erőfeszítéseket tett, hogy elsajátítsa a magyar nyelvet, megértse az ország történelmét, barátságokat alakítson ki Szombathelyen.

A baptista gyülekezetben szerzett barátokat, és barátnői a szombathelyi gépészmérnökképzés oktatóinak feleségei, akik közül többen szintén külföldiek, összejárnak a gyerekekkel együtt. Evelien addig otthon marad Joachimmal, amíg a kisfiú hároméves nem lesz, és szeretné majd folytatni a jogi pályát.

Ehhez sokat kell majd tanulni, mert a magyar jog más, mint a belga, itt is államvizsgát kell tennie. Az is lehetőség, hogy fordító-tolmács legyen vagy nyelvtanár. Azt mondja, nem siet, élvezi az anyaságot, a kisgyerekkel töltött évek szép élményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában