összejövetel

2019.06.17. 17:30

A szlovén államiság ünnepe Szentgotthárdon – Befejezi magyarországi küldetését a főkonzul: dr. Boris Jesih

Nagyszabású kerti összejövetel­lel ünnepelték a szlovén államiság 28. évfordulóját pénteken a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusán. Egyúttal ez volt az augusztusban leköszönő főkonzul utolsó hivatalos fellépése.

TK

A szlovén államiság ünnepén köszönt el dr. Boris Jesih főkonzul (balról), akinek felvételünkön Harangozó Bertalan Vasmegyei kormánymegbízott köszöni meg a gyümölcsöző együttműködést. A képen, amelyet éppen átad, a vasi megyeháza látható.

Fotó: Szendi Péter

Dr. Boris Jesih főkonzul felidézte azt a 28 évvel ezelőtti napot, amikor a mostanihoz hasonló nagy forróságban izgatottan várták a szlovén állam megszületését. Akkor még bombák és lövedékek zúgtak a levegőben, de az akkori politikusok bölcsességének köszönhetően Szlové­niá­nak sikerült különösebb áldozatok nélkül az önállóság és a demokratikus berendezkedés útjára lépnie.

A szlovén államiság ünnepén köszönt el dr. Boris Jesih főkonzul (balról), akinek felvételünkön Harangozó Bertalan Vasmegyei kormánymegbízott köszöni meg a gyümölcsöző együttműködést. A képen, amelyet éppen átad, a vasi megyeháza látható.

Hangsúlyozta: a kisebbségi jogok biztosítása ma már nem elegendő ahhoz, hogy egy nyelvi közösség fennmaradjon, ahhoz szükséges a gazdasági és társadalmi fejlődés is. Ezért nagy várakozás előzi meg, hogy a kormány elfogadja a Szlovén Rábavidék fejlesztési tervét, amely a két ország közötti gazdasági együttműködés eredményeit ide, a szlovének lakta területre is elhozza. Elmondta: a négy év alatt kiváló együttműködést sikerült kialakítania az itt élő szlovén kisebbséggel, a határ menti településekkel, a helyi és a megyei politikai élet vezetőivel. Örömét fejezte ki, amiért a szlovén kisebbség rendezvényeit a magyar lakosság és az anyaországban élő szlovének egyaránt szívesen látogatták. – Megtiszteltetés számomra, hogy önökkel együtt élhettem, szakmai és politikai pályafutásom során ritkán volt részem ennyire jó együttműködésben – zárta szavait a két hónap múlva búcsúzó főkonzul.

Az ünnepségen a Beltinci Kulturális Egyesület művészeti csoportjai, tamburásai és táncosai teremtettek jó hangulatot a baráti összejövetelhez
Fotó: Szendi Péter

Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője megköszönte az elmúlt években folytatott nyílt és őszinte párbeszédet. Szólt a népeinket összekötő sorsközösségről és arról, milyen mély rokonszenvvel figyelte 1991-ben a szlovén nép heroikus harcát, a független állam megszületését. A két ország már egy év múlva aláírta az együttműködési szerződést, amely szerint a határ mentén élő magyar, illetve szlovén kisebbség számára garantálják etnikai identitásuk megőrzésének jogát. A továbbiakban Olga Belec, a Határon Túli Szlovének Hivatalának államtitkára köszönte meg dr. Boris Jesih munkáját. Huszár Gábor, Szentgotthárd elöljárója pedig polgármesteri díszoklevelet adományozott a leköszönő politikusnak, hangsúlyozva, hogy az elmúlt négy évben minden korábbinál több szlovén gazdasági szereplő fordult meg a városban a befektetés szándékával.

Az ünnepen a Beltinci Kulturális Egyesület tamburazenekara és táncosai teremtettek kitűnő hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában