Iskolai, óvodai hiányzások

2019.06.06. 07:00

Megyénkben is igény van az orvosi igazolások reformjára

Jogszabály-módosítást kezdeményez egy nemrég kezdődött aláírásgyűjtés az iskolai, óvodai, bölcsődei igazolások újraszabályozásáért.

Tóth Kata

Dr. Pölöskey Péter szerint az igazolások jelenlegi gyakorlata változtatásra szorul

Fotó: Unger Tamás

Nem fogalmaz egyértelműen az iskolai hiányzások igazolását szabályozó hatályos rendelet, a napi gyakorlatban betarthatatlan – így fogalmaz dr. Tordas Dániel gyermekgyógyász az általa indított petícióban. A mostani kampánnyal a kezdeményezők célja az, hogy „visszaadják a szülőnek a kiskorú gyermekért való teljes felelősséget, és hogy orvosi közreműködésre csak szakmailag indokolt esetekben és ne bürokratikus okok miatt kerüljön sor”.

Dr. Pölöskey Péter szerint az igazolások jelenlegi gyakorlata változtatásra szorul
Fotó: Unger Tamás

Dr. Pölöskey Péter szombathelyi gyermekgyógyász osztja kollégája véleményét. Szerinte a házi gyermekorvosok munkaidejének 20–30 százalékát lefoglalja az igazolások kiállítása, ami az amúgy is túlterhelt rendszerben nagy veszteség. Sok igazolást a szülő elmondása alapján állítanak ki: az említett tünetek az orvosi vizsgálat időpontjában nem bizonyíthatók, de ha az orvos nemet mond, az visszaveti a kialakult bizalmat.

Azt javasolják, hogy továbbra is bármikor kérhessen a szülő tanácsot, de orvosi igazolásra csak járványügyi jelentőségű megbetegedések kapcsán legyen szükség. Ha a szülő meglátása szerint a gyermek beteg, gondoskodik az otthoni ápolásról, ha úgy ítéli meg, orvoshoz fordul. A petíciót eddig 9200-an írták alá, Budapest után a legtöbben Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában