Nincs magyarázat

2019.06.21. 07:00

Facebook-törlési hullám: sok fiókot megszüntettek az elmúlt hetekben

Jelenleg is tart az a rejtélyes törlési hullám, mely lázban tarja a hazai facebookozókat. Számos helyen olvashatjuk a károsultak beszámolóit, melyekben azt állítják: mindenféle előzetes értesítés nélkül törölték vagy felfüggesztették fiókjukat.

Polgár Patrícia

Glavanits Gergő egyike azoknak, akiknek profilját törölték. Elküldte a jogosítványát is, hiába

Fotó: VN/Glavanits Gergő

Külföldi híreket nem találtunk a jelenséggel kapcsolatban, egyelőre úgy tűnik, csak a magyar felhasználókat érintik az eltávolítások, azonban őket nagyon: nem csupán Facebook-fiókjuktól szabadultak meg önhibájukon kívül, az ahhoz kapcsolódó további közösségi oldalakat, alkalmazásokat sem fogják tudni a jövőben használni. Egyebek között Instagram-oldalukra sem engedélyezett a feljelentkezésük, de a közösségi portálhoz köthető játékokban elért rangjukat is elvesztik.

Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne a tiltás által érintett ismerőse. Lapunknak Glavanits Gergő mesélt a kálváriájáról. A szombathelyi fiatal múlt kedden észlelte, hogy törölték a fiókját. Két értesítést is kapott, indoklást azonban egyik sem tartalmazott.

A Facebook a súgójában azt írja, több okból kérhetnek tőlünk fényképes igazolványt. Egyrészt annak céljából, hogy megerősítsük, fiókunk ténylegesen a mienk, másrészt azért is, hogy igazoljuk, ténylegesen valós névvel regisztráltunk fel az oldalra. Állításuk szerint így próbálják kiszűrni a visszaéléseket.

Gergő is elküldte jogosítványának másolatát, ma már azt gondolja, feleslegesen, szerinte az okmány semmin nem fog segíteni.

A Facebook-botrány hétfőre érte el csúcspontját. A profillal rendelkezők nagy része ugyanis ezen a napon jelezte, hogy baj van a fiókjával. Ez felkeltette a vasi fiú érdeklődését is, barátjával elkezdtek utánajárni a dolognak. A Facebook szabályzatában az szerepel, hogy a nem családbarát tartalmakat megosztó felhasználókat törlik felszólítás nélkül.

Gergő elmondta, ők nem posztoltak semmiféle kompromittáló tartalmat, ezért sem érti, mi áll a jelenség hátterében. Azt is hozzátette, ismerősei majdnem egyharmada ugyanígy járt. – Ami minket a legjobban foglalkoztat, az az, hogy miért csak magyarokat tiltanak. Szerdán a BBC is leközölte, tömegesen érinti a magyar felhasználókat a jelenség; más országokból nem érkeztek hasonló hírek – mondta a fiatal fiú.

Glavanits Gergő egyike azoknak, akiknek profilját törölték. Elküldte a jogosítványát is, hiába
Fotó: VN/Glavanits Gergő

Gergő úgy véli, nem kezelik megfelelően a kialakult helyzetet. Tudomása szerint ugyanúgy működik a közösségi háló algoritmusa, mint a Google-fiókoké: három hibapontot gyűjthet összesen egy felhasználó, azután felfüggesztik a profilját. Ebben az esetben azonban biztosan nem erről van szó, ugyanis arról e-mailben értesítik a felhasználókat, melyben egy óra visszaszámlál a tiltás feloldásáig.

A szituáció korántsem rózsás, ugyanis nemcsak civilek érintettek az ügyben: a Magyarországon legnagyobb követőszámmal rendelkező oldalak kedvelőinek száma is jelentősen apadt. Schobert Norbi profilja például több mint ezer rajongóval csökkent.

A jelenséggel egy időben természetesen számos álhír is szárnyra kapott. Tömegesen terjed egy üzenet a felhasználók között, miszerint ha azt nem küldjük tovább, mi is áldozatául eshetünk a tisztogatásoknak. Ezt nem szabad elhinni, egy üzenet továbbítása nem segít a fiókunk megtartásában.

A helyzet súlyosságát mutatja még, hogy ha beírjuk a Google-ba a Facebook szót, a következő szóösszetételeket ajánlja mellé a keresőmotor: „tiltás”, „tiltás feloldása”, „letiltott”, „fiók letiltása”. További weboldalakon is számos bejegyzés születik a témában: a legnépszerűbb fórumokat is tömegével árasztják el a kétségbeesett kérdések.

Annyi azonban biztos: a Facebook a mai napig nem adott ki ezzel kapcsolatban közleményt, csupán annyit tettek közzé: vizsgálják az esetet. Addig pedig maradnak számunkra a találgatások…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában