kijáró

2019.06.26. 07:00

Felelős állattartás: július 1-jétől kötelező a tanfolyam a leendő kutyatartók számára

Tanfolyamra kötelezik azokat a bécsieket, akik július 1-től kutyát szeretnének tartani. Cél, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra.

Nemes Judit

Az állatok gondozásával és oktatásával kapcsolatos alapvető ismeretek is szerepelnek a „tananyagban” Fotó: Shutterstock

Professzionális ebtartókat ké­peznek azokon a négyórás kurzusokon, amelyeken azoknak kell részt venniük, akik 2019. július 1-je után szeretnének kutyát tartani, és korábban két évnél tovább nem voltak gazdái négylábúaknak. A rendelkezés ismertetése szerint Rüdiger Maresch, a bécsi Zöldek állatjóléti szóvivője hangsúlyozta: a biztonságos kutyatartás a tulajdonos felelőssége, ahogy az is, hogy állatbarát módon nevelje a házi kedvenceket. A kurzus elvégzésével pedig a gazdikat már az állatok megvásárlása, menhelyről való elhozatala előtt felkészítik a rájuk váró feladatokra.

Ausztriában egyébként korábban is volt érvényben hasonló szabály, ám az bizonyos, központi listán jegyzett veszélyes kutyákra vonatkozott: gazdijaiknak 2010-től úgynevezett Hundeführscheint, az­az veszélyes kutyák tartásához szükséges tanúsítványt kellett szerezniük. Egy tavaly szeptemberi, halállal végződő kutyatámadás miatt – egy bécsi parkban kisgyermeket mart halálra egy eb – januártól szigorítást léptettek életbe a kutyatartásra vonatkozóan. Ennek értelmében a Hundeführ­scheint kétévente meg kell újítani, valamint a listán szereplő veszélyes ebekre kötelező szájkosarat adni és pórázon kell vezetni a nem kutyasétáltatásra külön kijelölt területeken – ezek elmulasztása bírsággal jár.

Az állatok gondozásával és oktatásával kapcsolatos alapvető ismeretek is szerepelnek a „tananyagban” Fotó: Shutterstock

A szeptemberi tragédiában érintett állattartó ittas volt, ezért a veszélyes kutyák sétáltatói korlátozott mennyiségben fogyaszthatnak alkoholt: be kell tartaniuk a járművel közlekedéskor hatályos 0,5 ezrelékes alkohol határértéket.

A legújabb szabályozás értelmében a tanfolyam, amelyen részt kell venniük, egy alkalmat jelent, azon belül négy órán keresztül tartanak előadást a résztvevőknek. Szó lesz az állatok megvásárlásával, megtartásával, gondozásával és oktatásával kapcsolatos alapvető ismeretekről és az ebtartáshoz kapcsolódó jogi szabályozásokról. A kurzus végén nem kell vizsgát tenniük a kutyatartartásra váróknak. A most bevezetendő új bécsi szabályozást Stájerországban és Felső-Ausztriában már sikerrel alkalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában