Polgármesterjelölt

2019.06.22. 07:00

Interjú Balázsy Péterrel: Szombathely legyen még otthonosabb

Csütörtökön eldőlt: dr. Balázsy Pétert, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetőjét jelöli a Fidesz-KDNP csoportja polgármesternek a megyeszékhelyen. A jelölt szerint Szombathely gyarapodó város, de az embereknek azt kell érezniük, hogy a fejlődéstől az ő életük is napról napra jobbá válik.

Vas Népe

A pártpolitika helyett a várospolitikai kérdésekre fókuszál dr. Balázsy Péter

Fotó: CSG

A Fidesz szombathelyi szervezetének csütörtöki ülésén először a helyi elnökség hallgatta meg a jelöltet, a bemutatkozó beszéde utáni tanácskozáson döntöttek arról, hogy ő a polgári oldal jelöltje. – Néhány héttel ezelőtt kaptam a felkérést a jelöltségre. Sok mindent mérlegeltem, de hamar határoztam, és nagy részben érzelmi döntést hoztam.

Soha semmilyen pártnak nem voltam a tagja. Ugyanakkor öt éve vagyok a megyei hivatal élén, az önkormányzat szakmai vezetőjeként részese a közéletnek. Az elmúlt években „területfejlesztési ügynökséggé” alakítottuk a hivatalt, a stratégiai tervezésért és az operatív irányításért is felelős vagyok. Soha ennyi fejlesztés nem volt még Szombathelyen, ezt bizton állíthatom, hiszen rálátok a város ügyeire – hallottuk a polgármesterjelölttől.

Balázsy Péter azt mondja, tisztában van azzal, hogy nem egyértelmű minden beruházás megítélése, viszont elvitathatatlan, hogy Szombathelyen – alig egy évtized alatt – több száz milliárd forintot fordítottak a város megújítására. Ezek közül néhány jelentősebb projektet ki is emelt: az M86-os út, a Markusovszky kórház, sportberuházások, és jelenleg is több mint 20 milliárd forint értékű TOP-os fejlesztés zajlik a városban. Intézmények, iskolák, óvodák, bölcsődék újulnak meg – a jobboldali vezetés alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a város.

A pártpolitika helyett a várospolitikai kérdésekre fókuszál dr. Balázsy Péter
Fotó: CSG

– A megyék rangsorában Vas megye dobogós helyen van minden tekintetben. A megyeszékhely pedig Magyarország egyik legsikeresebb települése az épített öröksége, történelme, kulturális öröksége révén is. Emellett persze vannak olyan, megoldásra váró ügyek, amelyeken változtatni kell. – Utaknak, járdáknak, parkoknak kell még megújulniuk, javulnia kell a köztisztaságnak – a nagy projektek mellett az emberek mindennapjait érintő dolgokkal is foglalkozni kell. Utcáról utcára, járdáról járdára kell modernizálni a várost. A célom, hogy Szombathely elsősorban az itt élők igényeit szolgálja ki: még élhetőbb és otthonosabb legyen. Az említett területeken elindultak a fejlesztések, a tempót szeretné – elmondása szerint – fokozni Balázsy Péter.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a meglévő értékeket megtartva szeretne megújulást szervezeti, program és kommunikációs szinten egyaránt. Hiteles, helyben ismert emberekkel tenni a fejlődésért, a várospolitikai szempontokat előtérbe helyezve. Azt mondja, azért vállalta a felkérést, mert tudja, milyen pontokon és hogyan lehet elérni a változást.

Pártonkívüliként lett ugyan jelölt, a polgári oldal felkérésére, konzervatív értékrendjéhez ugyanis ez áll a legközelebb. Meggyőződése, hogy a kormány támogatásával az említett projektekre és tervekre lesz is forrás, azok országos támogatottságot élveznek. – Nem vagyok pártpolitikus, és nem lenne más felkérés, amire igent mondanék, azon kívül, hogy a szülővárosom polgármestere legyek. Ha ettől változik a megítélésem, annak a kockázatát vállalom – mondja.

Balázsy Péter a Vas megyei önkormányzat jegyzője, a Vas Megyei Területi Választási Iroda vezetője. A megyei hivatal éléről, ami a projekteket, fejlesztéseket érinti, nem mond le, az utóbbi posztjáról viszont igen, amint hivatalosan polgármesterjelölt lesz. – Amint elkezdődik a kampány, fizetés nélküli szabadságra megyek.

Politikai értelemben kiélezett a helyzet Szombathelyen. Balázsy abban bízik, nem lesz személyeskedő a kampány, a választók pedig elképzelései, programja, hitelessége és az eddigi életútja alapján döntenek majd. Szeretné, ha nagyobb lenne a fiatalok választói aktivitása, és ősszel minél többen elmennének szavazni ebből a korosztályból is.

Érte már támadás a kora miatt – 33 éves –, tíz éve dolgozik, és úgy alakult az élete, hogy mindig ő volt a „legfiatalabb a csapatban”. Mindig bizonyítania kellett, úgy Brüsszelben, mint ügyvédjelöltként, ahogy a kormányhivatalban, vagy jegyzőként is, de a szakmai elismerések, eredmények őt igazolták. A fiatalságából szerinte erő, energia, dinamizmus, lendület származik. A feladatát úgy foglalja össze: minden szombathelyit kell majd szolgálnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában