a hétvégén fölavatták, birtokba vették

2019.06.16. 20:00

Ismét a strandolóké a Vadása – Egy év és egy hét után született újjá a tó

Állami támogatással és saját erőből, mintegy 90 millió forintból állíttatta helyre a tavaly eső tépázta Vadása-tavat és környezetét a hegyhátszentjakabi önkormányzat. Minden engedély megvan: a hétvégén tartott avatóra már strandolók is jöttek.

Bakos Ágnes

Avatók: V. Németh Zsolt, Kránicz Ferenc, Erős Miklós és Markovics Tibor

Fotó: Szendi Péter

– Egy évvel és egy héttel ezelőtt is nagyon sokan álltak itt, csak akkor nem nyakkendőben, hanem gumicsizmában, védtük a tavat – kezdte köszöntőjét Kránicz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere. Tavaly júniusban özönvízszerű eső mosta el a Vadása-tó gátját és rongálta meg a tavat. Az ötven éve kialakított tó működési engedélyét akkor visszavonták és hatalmas munka kezdődött a helyreállításért.

Mintegy 70 millió forint állami támogatással és 20 millió forint önerőből sikerült újra felépíteni – számolt be a polgármester. Felidézte a heroikus munka állomásait, köztük azt, hogy február végén–március elején bejárta az internetet a kép, hogy egy hatalmas markoló alig látszik ki az üres tómederből. – Szörnyű látvány volt – fogalmazott. Akkor azt hitték, nem lesz idén sem strandszezon. Nem így lett: a kivitelezők rugalmas és gyors munkáját külön megköszönte. Aztán két dokumentumot mutatott, amelyek szerint fürdésre alkalmas a Vadása vize és megvan a vízjogi engedély.

Avatók: V. Németh Zsolt, Kránicz Ferenc, Erős Miklós és Markovics Tibor
Fotó: Szendi Péter

– A Vadása-tó példája annak, hogy megférhet egymás mellett az ember alkotta és az Isten teremtette világ – mondta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a tóavatón a „vad ásta völgyben”. A természettel való harmóniát hangsúlyozta, ezen keresztül pedig a klímaváltozásról is beszélt. Kézzel fogható jelenségről van szó, nem elvont fogalomról: elég csak az avatón is tombolt hőségre gondolni vagy éppen a tavalyi esőre, amely megrongálta a tavat. A károk nyomán talán soha nem látott összefogás látszott, ezt követnie kellett a kormánynak is – idézte fel V. Németh Zsolt. A támogató döntésben ott volt az is, hogy nem kellett magyarázni, hol van a Vadása, mindenki tudta, tudja, hogy az Őrségben – mondta, aztán ő is megköszönte a kivitelezőknek a kiváló munkát, hogy színvonalasan elvégezték a nem szokványos feladatot.

A tó mellett él egy rendkívüli növény, a tőzegpáfrány – emlékeztetett dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Többletköltséget jelentett, hogy megőrizték a növényt, hiszen olcsóbb lett volna a tó medréből kimert iszapot közvetlenül a part mellé önteni – megköszönte, hogy nem így jártak el. Beszélt még a nemzeti park fejlesztéseiről, a turizmust szolgáló terveikről is. A turistákat Kránicz Ferenc polgármester is említette: a múlt hétvégén rekordot döntöttek, olyan sokan jöttek el megnézni, hogyan áll a helyreállítás. A Vadása szombaton szimbolikusan visszakapta az élővilágát: ezer kilogramm pontyot telepítettek a tóba fúvószene kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában