Közgyűlés

2019.06.18. 10:26

Szavaztak a képviselők – Kiküldött, kiosztott és szóbeli javaslatokról

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Bakos Ágnes

 

14:47

Az úgynevezett ELENA projekt megvalósításáról hallhattak a képviselők az ebédszünet után, eredetileg a tizedik napirend lett volna, a második lett.

Kovács Katalin, a kaposvári önkormányzat környezetfejlesztési igazgatója mutatta be az 1 milliárd forintos projektet. Abban Kaposvár vezeti a konzorciumot, tag Szombathely mellett Zalaegerszeg, Tatabánya, Veszprém és Dunaújváros.

Kovács Katalin elmondta, hogy európai szinten is példamutató a hat megyei jogú város összefogása. Nincs még egy ilyen, közvetlenül brüsszeli támogatású projekt Magyarországon.

– Más a menete, mint az európai uniós pályázatoknak – mondta. Az ötleteléssel kezdődött a program, megismerték a helyszíneket, amelyek bekerültek a projektötletek közé. Középületek energetikai fejlesztése, közvilágítás – ez része az ELENA projektnek, amelyben új elem, hogy energiatároló egységeket terveznek. Ilyenre még nincs példa Magyarországon, most két éve van a konzorciumi tagoknak, hogy jól működő, megfelelő technológiát találjanak. Újdonság az is, hogy a hat résztvevő várost virtuális erőművel kapcsolják össze, az országos hálózatban is energiakereskedőként tudnak fellépni az érintett települések. Ez pedig új, eddig példa nélküli lába az önkormányzatok gazdálkodásának – mondta el Kovács Katalin.

Szombathelyen a városháza épületét korszerűsítik a programban.

A beszámolót megismerték, tudomásul vették a képviselők.

Az EP-választást összegezte a polgármester

Az Európai Parlamenti képviselők 2019. évi választása szombathelyi eredményéről számolt be a polgármester:

◦ FIDESZ-KDNP: 16.319 (52,22%)

◦ DK: 5.626 (18,00%)

◦ MOMENTUM: 3.311 (10,60%)

◦ MSZP-PÁRBESZÉD: 2.541 (8,13%)

◦ JOBBIK: 1.317 (4,21%)

◦ MKKP: 716 (2,29%)

◦ LMP: 715 (2,29%)

◦ MI HAZÁNK: 628 (2,01%)

◦ MUNKÁSPÁRT: 77 (0,25%)

Dr. Puskás Tivadar hozzátette a számokhoz: köszöni azoknak, akik a lebonyolításban dolgoztak és azoknak, akik részt vettek a választáson. Hozzátette: a következő időszak az őszi helyhatósági választásokról szól majd. Sportszerű kampányt kért az érintettektől.

13.52

Az ebédszünetig az első napirend végére értek a képviselők a munkaterv szerinti júniusi közgyűlésen. Számos szavazással zárult a délelőtt.

Elfogadták Molnár Miklós (ProSavaria) határozati javaslatát a képviselők, a javaslat értelmében felhatalmazzák a polgármestert, hogy járjon közbe az Országos Mentőszolgálatnál és maradjon az OMSZ a szombathelyi háziorvosi ügyelet ellátója. Ehhez a plusz 32 millió forintot, azon felül még 2,5 millió forintot biztosítja az önkormányzat.

Döntöttek arról is, hogy terv készül a Kárpáti Kelemen utca forgalomcsillapítására, a tervezéshez dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) 1 millió forintot kért, az összeget Molnár Miklós képviselői keretéből biztosítja. A tavalyi költségvetésből szereplő maradványpénzek, ugyancsak képviselői keret elköltéséhez is kapcsolódik határozat. Például Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) és Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármesterek is a Mindszenty József Alapítványt jelölték meg kedvezményezettnek, az alapítvány ösztöndíjrendszerét támogatják 500-500 ezer forinttal. Határoztak arról is, hogy munkacsoport vizsgálja a Domushoz tervezett kormányablak kialakítását, meg arról is, hogy az útburkolati jelek között a kerékpárutakon az útirányt is felfestik a festések megújítása alkalmával. Beszámoló készül szeptemberre a hulladékgyűjtők ürítéséről és bekerült a városi ünnepek közé Szent Kvirin ünnepe. Határoztak arról is, hogy előkészítik az érintett 622 kiskert bérleti szerződéseinek meghosszabbítását.

Az egészségügyi civil szervezetek támogatásáról is született határozat az egészségügyi szakmai bizottság javaslata nyomán az Elmétől Lélekig Alapítványt 150 ezer, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítványt 200 ezer, a Vas Megyei Mentésügyi Alapítványt, valamint a Mer-Ka-Ba Egészségvédő Alapítványt pedig 250-250 ezer forinttal támogatják.

Vízilabda helyett röplabda, de az összeg maradt. Mégsem Szombathelyen lesz idén az OMV Ifjúsági Vízilabda Torna, a szervező Pannonsport Kft.-nek a rendezéshez adott 4 millió forintot nem vonja vissza, mert azt a szervező átcsoportosítja, ugyanis az augusztusban rendezendő XXXVIII. Savaria Röplabda Torna költségeire használja majd.

Részt vesz az ELTE gazdálkodás és menedzsment, valamint turizmus-vendéglátás alapképzésében a szombathelyi önkormányzat – erről is született határozat. A döntés szerint az önkormányzat szakmai gyakorlatot biztosít a hallgatóknak a szeptemberben induló képzésben.

11.00

Népfőiskolai tervek

Magyarországi hálózat kialakítására készül a Lakiteleki Népfőiskola, Vas megyében Szombathely lehet a központ, ebben pedig a Herényi Kulturális Egyesület lehet a partner – mondta el a közgyűlésen Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester.

Helyhiányról beszélt ezzel kapcsolatban, azonban a herényiek házával szomszédos ingatlan eladóvá vált, javaslatában azt kérte Koczka Tibor, vizsgálja meg az önkormányzat, milyen feltételekkel tudja megvásárolni az ingatlant és azt a herényi kulturális szervezet kezelésébe adni.

10.50

Valószínűleg mégis az Országos Mentőszolgálat végzi továbbra is a háziorvosi ügyelet ellátását Szombathelyen.

A keddi közgyűlésen az első napirenden volt téma az ügyeleti ellátás.

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) elmondta, az volt az előzmény, hogy az OMSZ a korábbi 67 millió forint finanszírozás mellé indoklás nélkül kért 32 millió forint plusztámogatást az idei évre.

Molnár Miklós (ProSavaria) alpolgármester azt mondta, átnézve a mentőszolgálat 46 oldalas válaszát, látszik, hogy megalapozottak a kérések. Azt a határozati javaslatot tette: a polgármester járjon el, hogy vonják vissza a feladatellátás felmondását.

Dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta aztán, örül a határozati javaslatnak, úgy fogalmazott, megoldódott a helyzet, sőt, a plusz 32 millió forint mellett még 2,5 millió forint forrást is ad az önkormányzat a munkabérek rendezésére.

10.20

Mégsem lesz napirenden a „történelmi sétaút” és nem alkotnak ma rendeletet Szombathely közművelődéséről – ezzel módosult a közgyűlés napirendje kezdéskor. És azzal is, hogy a 16-os napirendként szereplő ELENA program majd az ebédszüneti utáni első napirend lesz, vagyis 14h körül tárgyalják.

A napirend előtt dr. Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett: újabb testvérvárosa lett Szombathelynek: a portugáliai Santiago do Cacém városa. Sportról is beszélt: méltatta az SZKKA NB I-be feljutott női kézilabdacsapatát, gratulált és a város további támogatását ígérte. A szombathelyi Falco az élvonalbeli férfi kosárlabda bajnokság döntőjébe jutott, a polgármester azt reméli, 18 órára befejezik a közgyűlést, hogy ott lehessenek a mérkőzésen, az Arena Savariában a képviselők – menjenek közösen szurkolni, ezt javasolta dr. Puskás Tivadar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!