Tizenötödször

2019.06.19. 14:40

Látványos várjátékok Lékán

A középkori lovagok máig vonzó és titokzatos világába kalauzolták a hétvégén a lékai vár látogatóit: a Burgfestnek adott otthont a gazdag múltú építmény. Kit ne érdekelne, hogy milyen volt, hogyan működött a hölgyükért esengő, nagy harcokat vívó lovagok világa? Itt megismerkedhetünk vele.

Nemes Judit

Igazi időutazáson vehetett részt az, aki ellátogatott a Lovagok világa idei eseményére

Fotó: Nemes Judit

Burgfestnek adott otthont a gazdag múltú építmény. Kit ne érdekelne, hogy milyen volt, hogyan működött a hölgyükért esengő, nagy harcokat vívó lovagok világa? Itt megismerkedhetünk vele.

Igazi időutazásban volt része annak, aki kilátogatott a Kőszegtől mintegy 13 kilométerre fekvő bájos településre, Lékára, azon belül is a várba. Évek óta hagyományosan kétnapos rendezvényt szerveznek, hogy bemutassák szórakoztató program köré szervezve a középkori lovagok és a várban élők életét. Immár tizenötödik esztendeje, 2005 óta rendezik meg minden évben Lovagok világa címmel a várjátékokat.

Radák Dóra idegenvezető elmondta, hogy lovagi tornákat, várvezetéseket, programokat tekinthettek meg az érdeklődők: idén mindkét nap gólyalábasokkal, középkori zenével, hárfakoncerttel, lövészbemutatóval vár­ták a kilátogatókat, szombaton pedig pluszprogramként szivacsfegyverekkel mérték össze erejüket édesapák és gyerekek, majd tűztánc zárta az első napot. Vannak lovagi bemutatók: aktívan részt vehetnek bennük a vállalkozó­kedvűek: kipróbálhatják többek között a kalapácsvetést, az íjászkodást.

Igazi időutazáson vehetett részt az, aki ellátogatott a Lovagok világa idei eseményére
Fotók: Nemes Judit

– Különlegessége a hétvégének, hogy ilyenkor megszólal a vár ágyúja, amely az év többi részében csak megtekinthető, ám a várjátékok idején napi két ágyúlövés is része a lövészbemutatónak – emelte ki. A várban is zajlottak programok: középkori orvoslásnak lehettek szemtanúi a bátor látogatók, régi játékokat próbálhattak ki a gyerekek, és a templomos lovagok fegyverzetét vehették kézbe felügyelet mellett.

A kiállítók majdnem száz százalékban Ausztriából érkeztek, ők nagyobb hagyományőrző egyesületeket képviselnek. Tagjaik sátrakban aludtak, korhű ruhákat viseltek és középkori mesterségeket mutattak be: többek között papírkészítést, fazekasságot, fafaragást, fonalfonást; valamint zenéltek, előadásokat adtak. Egyetlen magyarként egy kürtőskalács-készítő asszony vett részt szolgáltatóként a programon.

Bárki kipróbálhatta az íjászkodást

Lőrinc Piroska elmondta: az osztrákok is szeretik az Erdélyből származó édességet, náluk a fahéjas ízesítés a favorit. – Van, aki visz a vaníliásból, a gyermekek jellemzően a csokisat választják, de a fahéjas a nagy kedvenc errefelé – tette hozzá a kürtőskalács-­készítő. A kilátogatók létszámára az idén sem volt panasz, a jó időben sok család nézelődött és érezte jól magát a középkori forgatagban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában