Sajnos nem először

2019.06.18. 07:00

Mérgezett kolbászok lehettek a szombathelyi kutyafuttatónál?

Vasárnap este felháborodott bejegyzést tett közzé a Fekete István Állatvédő Egyesület egyik önkéntese, miszerint mérgezett kolbászokat szórtak el az egyik szombathelyi kutyafuttató környékén.

Polgár Patrícia

Mérgezés gyanújánál ne hagyatkozzunk házi praktikákra, hanem forduljunk rögtön szakemberhez!

Fotó: Illusztráció: Szendi Péter

A neve elhallgatását kérő fiatal megkeresésünkre elárulta, nem bizonyosodott meg róla, valóban mérgezett ételt talált-e, azonban megijedt, mikor észrevette, mit eszik a kutyusa. Lelkes állatvédőként fontosnak tartotta felhívni a többi kutyás figyelmét az esetleges veszélyre. Hozzátette, azért rémült meg annyira, mert az elmúlt években nem ez lett volna az első mérgezéses eset a környéken: előfordult, hogy csigamérget és kolbászba rejtett üvegszilánkot szórtak el a futtatón. Sajnos volt olyan kutyus, aki el is pusztult emiatt.

Dr. Varjú Gábor állatorvos tanácsa: legyünk óvatosak az ilyen kiírásokkal, ugyanis nem biztos, hogy valós veszélyről van szó. Elárulta, vasárnap ő is dolgozott, azonban csupán egy mérgezéses esettel találkozott. Csigaméregből egy-két gramm is halálos lehet, azonnali beavatkozás esetében viszont megmenthető a kedvencünk – tette hozzá.

Mérgezés gyanújánál ne hagyatkozzunk házi praktikákra, hanem
forduljunk rögtön szakemberhez!

A mérgezés tünetei a magas testhőmérséklet, nyálzás és görcsök. Sűrűn lakmároznak be a négylábúak patkányméregből is – talán ez a leggyakoribb eset –, mert finomnak érzik az ízét. Ha kutyánkat étvágytalannak, bágyadtnak érezzük, gyanakodhatunk arra, hogy ilyen mérget fogyasztott. De szintén árulkodó lehet a vérzékenység.

Nem gyorsan ható méregről van szó, így három-négy órán belül hánytatással eltávolítható az állat szervezetéből. Ezen túl ellenméreg beadásával orvosolható a baj. A doktor arra is felhívta a figyelmet, hogy az semlegesíti a mérgezést, ha tejet adunk a kutyának, ez csupán tévhit. Ne hagyatkozzunk házi praktikákra, forduljunk rögtön szakemberhez.

Érdeklődtünk a Fekete István Állatvédő Egyesületnél is, szerintük mi állhat a mérgezések hátterében. Vígh Andrea, a menhely vezetője szerint főleg az emberi butaság. Úgy véli, az embereknek nehezen megy az együttélés a négylábúakkal. Sokan nem nézik jó szemmel a kutyafuttatókat, zavarja őket a kutyapiszok és az ugatás. De vajon tényleg ez a megoldás a problémára?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában