Múzeumok éjszakája

2019.06.24. 07:00

Szombathely fővárossá vált az éjjel

A Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozat kiemelt helyszíne volt Szombathely. Sárvár, Körmend és Kőszeg is csatlakozott az országos programsorhoz.

Vas Népe

Csapláros Andrea, dr. Puskás Tivadar, Fekete Péter és dr. Balázsy Péter a Smidt Múzeumban. A kultúráért felelős államtitkár Magyarország legnagyobb fesztiváljának nevezte a Múzeumok Éjszakáját Fotó: Szendi Péter

Szombathely

Vas megye és Szombathely népvándorlás- és középkori történetét mutatja be a Savaria Múzeum új állandó kiállításának (Változó kultúrák a változó tájban) újabb egysége. Hogyan épült fel Sabaria? Hogy nézett ki a főtér a 16–17. században? Milyen volt a boronaház és egy kocsmabelső? – ez is kiderül a tárlaton, melynek szombati megnyitóján erős felütésként Alexander Horsch népzenész ősi torokéneke és hangszeres játéka kápráztatta el a szépszámú közönséget. Köszöntőjében Csapláros Andrea múzeumigazgató név szerint köszönte meg azok munkáját, aki részt vettek a tárlat létrehozásában.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző beszédében kiemelte: a múzeumok szerepe az ismeretterjesztésen, a közművelődési feladatokon kívül az identitásképzés is. Az elmúlt években a Savaria Múzeumban és partnerintézményeiben sorra nyíltak az ezt szolgáló kiállítások.

– Van mire büszkének lennünk, kétezer éves történelmünk nyomán van mit megmutatnunk az idelátogatóknak. Szombathely egy napra a múzeumok fővárosává vált – mondta a rendezvényt és a gyűjteményt méltatva dr. Puskás Tivadar polgármester. Dr. Vida Tivadar, az ELTE Régészettudományi Intézetének igazgatója összefoglalójában egyebek mellett hangsúlyozta: egy történelmi kiállítás akkor jó, ha úgy mutatja be a múltat, hogy közben refl ektál a látogatókat napjainkban is foglalkoztató kérdésekre: a migrációra, a népek közti kapcsolatokra, a kulturális önazonosság őrzésének kérdéseire.

Csapláros Andrea, dr. Puskás Tivadar, Fekete Péter és dr. Balázsy Péter a Smidt Múzeumban. A kultúráért felelős államtitkár Magyarország legnagyobb fesztiváljának nevezte a Múzeumok Éjszakáját Fotó: Szendi Péter

A kiegyezés és a második világháború közötti időszakban sok cukrászda, kávéház működött a városban, ezek történetét dolgozza fel, hangulatát idézi a Smidt Múzeum Képtér sorozatának első, Egy szelet Szombathely című tárlata. A megnyitón Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára Magyarország legnagyobb fesztiváljának nevezte a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot, amelyen 400 ezer ember kétezer programon vesz részt. Mint mondta, nemcsak a múzeumokról szól ez az éjszaka, hanem művészetünkről, kultúránkról is. Szombathelyen például a szimfonikus zenekartól a helyi színészeken keresztül a levéltárig és a Szombathelyi Törvényszékig sokan bekapcsolódtak: meg jelent a zene, az irodalom, a képzőművészet is.

A kiállításról azt mondta: méltatlanul letűnni látszó, hajdan ezer színben ragyogó gasztronómiai és társalgási kultúra emlékeit mutatja be. Hozzásegítheti a látogatót ahhoz, hogy kedvet kapjon a kávéházi léthez. A múzeum udvarán, a villamosban ki-ki megkóstolhatta a századfordulón is fogyasztott, az alkalomra újragondolt süteményeket. A képtárban közben festők és graffi tiző fi atalok vetették össze tudásukat, pályakezdő művészeknek nyílt bemutatkozó kamaratárlatuk, az Iseumban előadás hangzott el a római és középkori utakról, azok utóéletéről, a levéltárban cellatúra, a Szombathelyi Törvényszéken helyszínelők bemutatója, a vasútállomáson jármű-, a Bartók teremben hangszerbemutató zajlott megannyi más program mellett.

 

Sárvár

Sárváron a Nádasdy Ferenc Múzeum föld alatti to kányfőző versennyel, külön leges tárlatvezetésekkel és gyermekfoglalkoztatóval tar totta meg a Múzeumok éjszakáját. A főzőverseny a vár egyes bástyájának gyomrában volt, ahol a jelentkezőknek tokányvariáció kat kel lett készíteniük. A négyórás főzési idő után a Máhr Tivadar alpolgármester elnökölte zsűri kóstolta a körettel tálalt húsokat. A győztesnek járó Aranyszűrő díjat a Pataki Krisztián vezette Huncut Hunok csapata nyerte. A tárlatvezetések központi eleme a most nyílt Herendi porcelánkiállítás volt. Amíg a szülők a tárlatvezetéseket járták, addig a gyerekeknek különleges foglalkoztatóban kí náltak szó rakozást.

Körmend

Körmenden a rossz idő ellenére is nagy érdeklődés övezte az eseményt, aminek helyszíne Batthyány-kastély és annak udvara volt. Elsősorban gyerekeknek, családoknak kínáltak programot: a látogatók szakértő vezetéssel járhatták végig az amúgy elzárt múzeu mi területeket és az állandó kiállításokat, a díszteremben pedig Varga Bence, a Zaporozsec együttes frontembere adott különleges akusztikus koncertet. Új időszaki kiállítás is nyílt a programsorozat keretében. Mesterségek címere a címe annak a tárlatnak, melyen Vas megyei és helyi iparoscégérek és cégtáblák láthatók a parádés istállóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában