szünidő?

2019.06.25. 20:21

Tanévzárás után: tanárok „láthatatlan” nyári feladatai

Sokan irigylik a pedagógusokat a nyári szünidő miatt, de kevesen tudják, hogy nem olyan hosszú, mint a diákoké. Milyen feladataik vannak a tanévzárás után és az új tanév megkezdése előtt?

Merklin Tímea

Tóthné Dancs Andrea a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban az adminisztrációs feladatokat intézi, amíg a felelő diákra vár Fotó: Horváth Balázs

Kanizsai Dorottya Gimnázium

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban Tóthné Dancs Andrea biológia-kémia szakos tanárnő elmondja, hogy június 15. után írják a törzslapokat és a bizonyítványokat, kiosztják, lezárják az adminisztrációt, rendezik a tantermeket. A gyerekek szünetének első napján, múlt héten hétfőn kezdődtek a végzősök szóbeli vizsgái, két héten át zajlanak, június 27-én zárulnak. A tanárok reggel nyolctól este hat óráig feleltetnek. A kilencedikes tanulók beiratkozása lezajlott, az osztályfőnökök elkészítették az ezzel kapcsolatos adminisztrációt.

– Mielőtt szünetre megyünk, rendbe kell rakni a szertárakat és a szekrényeket. Június 28-án lesz a tanévzáró értekezlet, július 4-től leszünk szabadságon – mondja Tóthné Dancs Andrea. – Aztán több kollégám táborba viszi a gyerekeket, nagyon népszerű nálunk a kerékpáros tábor. A nyári szünetben mennek a tanárok továbbképzésre, végeznek online kurzusokat. Ilyenkor van idő az önképzésre, szakirodalom tanulmányozására, tanév közben nincs. Augusztus 20. után kezdünk.

Tóthné Dancs Andrea a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban az adminisztrációs feladatokat intézi, amíg a felelő diákra vár Fotó: Horváth Balázs

Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Ttizenkét évfolyamos Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban is ezek a feladatok vannak, abban más, hogy az alsósok szüleinek igényét is ki kell elégíteni.

– A kéthetes napközis táborban az alsósoknak olyan játékokat próbálunk adni, amikből épülhetnek, de nem feledkezünk meg a nagyobb gyerekekről sem. Évtizedek óta van vízi táborunk a Mosoni-Dunán, ahol testnevelő tanárok vezetésével tanulhatnak meg kajakozni, kenuzni, és mivel önellátó tábor, a diákok maguknak főznek bográcsban – mondta Papp Tibor igazgató. – Bakonybélben most zajlik a turisztikai táborunk barlangászattal. A biológia tábor során egy busznyi gyerek felkeresi hazánk nemzeti parkjait, a Hortobágyon „milliócsillagos hotelben” laknak, szalmabálákon alszanak. Van táborunk Felsőcsatáron, valamint Szőcén is. Nyáron ugyancsak igyekszünk minőségi pluszokat nyújtani.

A hat tábor összesen harminc pedagógust mozgat meg a szabadideje terhére, kivéve a június végéig táboroztatókat, mert hivatalosan július 1-jétől vannak szabadságon. Aktív időszak ez az iskolaigazgató számára is, hiszen öt pályázat fut, amit kezelni kell, már megkezdte a jövő tanév előkészítését, irányítja az épület egyes részeinek felújítását, rendezi a személyi ügyeket, négy új kollégát kell felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában