Újságírók lehetnek

2019.06.26. 07:00

Véget ért a Séta tábor a kalandparkban

A Séta táborban idén negyven diák pihent, vetélkedett és dolgozott három napon át a Sobri kalandparkban.

TBZS

Hordókból építettek tutajt a táborozók Fotó: VN/Tóth B. Zsuzsa

A Vas, Zala, Fejér és Veszprém megyei középiskolások rengeteg információval gazdagodtak, ami az írott és az internetes sajtót, a fényképezést, filmkészítést illeti. Az előadók közül Szauder Rita újságíró és Peka Roland operatőr a televíziós újságírás mai kihívásai és az online trendek kapcsolatára hívta fel a diákok figyelmét.

Jánossy Gábor a Magyar Lapkiadók Egyesülete Olvasásra Nevelési Bizottságának elnöke a médiapiacot mutatta be. A diákok képet kaptak arról, hogy a médiának milyen szegmensei vannak, azok arányáról, és a sajtópiac aktuális helyzetéről is.

Balázs Géza a digitális kultúra, a digitális olvasás témájáról tartott előadást, az örökös táborozók, az online főszerkesztő Rozmán László és Juhász Bálint rádiós szerkesztő, műsorvezető pedig arról faggatta a diákokat, hogy milyennek képzelik az ideális rádiót, újságot és televíziót. Az előadók 10 évvel ezelőtt még középiskolásként a Séta táborban találkoztak először, azóta minden évben mesélnek a diákoknak pályájukról, arról, hogy milyen út vezetett addig, hogy ma már mindketten a médiában dolgozhatnak. Tapasztalataik sora és élménybeszámolójuk minden évben üde színfoltja a tábornak.

Hordókból építettek tutajt a táborozók Fotó: VN/Tóth B. Zsuzsa

Halász Sándor médiatanár a filmzörejekről, dialógusokról, filmzenék szerepéről beszélt. Szólt a diegetikus, azaz a film eseményébe illeszkedő hangokról, de az abba nem illeszkedőkről is. A táborozók némafilmhez kerestek háttérzajokat, zörejeket, zenét, sőt, rendkívül kreatívan dialógusokat is készítettek.

Az utolsó nap délelőttje sport- és ügyességi versenyt tartogatott a táborozók számára. Kötelet húztak és hordókból tutajt építettek, amit aztán nagy derültség közepette vízre tettek. A kalandpark játékaira is jutott idő, sőt, az ügyesebbek és szorgalmasabbak élményeiket újságcikkekben örökítették meg. A legjobb írások és képek tegnapi lapszámunkban jelentek meg. A tábor cikkéért a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, Takács Flóra vehetett át jutalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában