Balogunyomból indultak

2019.07.23. 11:30

1050 kilométert tekertek, Mindszenty József boldoggá avatásáért is kerékpároztak

Tavaly Lengyelországban jártak, a czestochowai Jasna Góra-i kolostorig tekertek, az idén a Hargita megyei híres Mária-kegyhely, Csíksomlyó volt az úti célja öt balogunyomi kerékpárosnak. Az indulás előtt Csehimindszenten kaptak úti áldást, azóta hazaértek, teljesítették tervüket, 1050 kilométert tettek meg kilenc nap alatt két keréken.

Tóth Kata

A zarándokok csoportja Csíksomlyón

Fotó: VN/Király Bernadett

Június 24-én reggel Balogunyomban szállt nyeregbe az öt kerékpáros zarándok – Király Bernadett, Király Miklós, Gulyás Benjamin, Mohos Géza és Kiss Zsolt –, akik azon kívül, hogy fizikailag, fejben is felkészültek a nem mindennapi vállalásra, gyakorlatilag óráról órára, faluról falura megtervezték az utat – más kérdés, hogy a terepviszonyok időnként felülírták az elképzeléseiket.

Még az indulás napján Csehimindszenten a templom előtt Déri Péter esperes-plébános a kérésükre érdekes történeteket mesélt nekik Mindszenty hercegprímásról, a falu híres szülöttéről, majd megáldotta az útjukat.

Az első éjszakát a Káli-medencében töltötte a csapat – saját bevallásuk szerint fogukat összeszorítva tekertek fel a kékkúti hegyre –, másnap már öt óra előtt talpon voltak, hogy hűvösben indulhassanak útra. A Tihanyi Apátság tornyai alatt szálltak kompra, és keltek át a túlpartra. Útjukon érintették Simontornyát – aznap ott töltötték az éjszakát –, másnap, átlépve a Dunát, Dunaföldvárt, majd Kecskemétet, Kisújszállást, Debrecent és Máriapócsot, Magyarország nemzeti kegyhelyét is.

A magyarországi szakasz után Nagykárolynál lépték át a határt, és a Maros völgyén keresztül értek be a Csíki-medencébe. Összességében a terv szerint haladtak: eltérve a hagyományos Mária Maratontól, az északi vonulattól, amely Mariazelltől halad Csíksomlyóig, 1050 kilométert tettek meg kilenc nap alatt úgy, hogy hárman kísérték őket autóval.

A zarándokok csoportja Csíksomlyón
Fotó: VN/Király Bernadett

Az utolsó napon Balogunyomból busszal indult zarándoktestvéreikkel találkoztak: mintegy ötven barátjuk, ismerősük kelt útra kelet felé, Erdélybe, hogy néhány napot ott még együtt töltsenek, ismerkedve Székelyföld szépségeivel. Tavaly Brenner János boldoggá avatásáért kerékpároztak a zarándokok, az idén Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímása boldoggá avatásáért és a még mindig hiányzó Szombathely–Balogunyom kerékpárútért.

A kilenc hosszú, fáradságos, de élményekkel teli napon Mohos Géza elmondása szerint ökumenikus zarándoklattá alakult az útjuk. Máriapócson, miközben a templomban a görögkeleti liturgia szerinti szertartáson vettek részt, kellemes meglepetésként egy görögkatolikus atya áldotta meg a nyolc vándort, ezzel a testvéri gesztussal segítve haladásukat.

Az egyik erdélyi szállásukon, Sarmaságon pedig, mint kiderült, református lelkész volt a szállásadójuk – ottlétükkor vendégséget és pétanque partit rendeztek. Sokat küzdöttek az időjárással: az első napokban a forrósággal, az út végén éppen ellenkezőleg, a hirtelen lehűléssel gyűlt meg a bajuk: óriási vihar kerekedett, bőrig áztak, de segítette őket a hátszél a dombon – a Gyergyói- és a Csíki-medence között egy hágón is át kellett kelniük, ez ugyancsak emlékezetes számukra. Ahogy a csíksomlyói Karitász-házban való fogadtatásuk is.

– Profi kerékpáros szemmel nézve lehet, hogy nem nagy a teljesítményünk, „mindössze” ezer kilométer, de itt átlagos fizikai képességű emberekről van szó – mondta Mohos Géza, a csapat vezetője, akinek blogbejegyzéseit, úti beszámolóit naponta várták az otthon maradtak. Ő pedig szinte egy nap sem hajtotta álomra a fejét az aznapi élmények sorolása és társai, valamint az őket kísérők bemutatása nélkül.

Feleségéről, Király Bernadettről például így írt: „Ő az a fantasztikus nő, aki végig kitartva tekerte le velünk a kilométereket, ráadásul hatékonyan besegített a háttér-szolgálatnak. Tudatosan figyelt arra, hogy minden fontos momentumot fotón is dokumentáljunk. A kerékpáros csapat újoncaként bizonyította, milyen emberfeletti teljesítményre képes.”

A kerékpárosok és kísérőik, bár korábban sok kétkedő pillantással találkoztak, végül dacoltak a kilométerekkel, a szélsőséges időjárással és a terepviszonyokkal. Úgy összegeznek: „Ezen az úton mindannyian többek lettek. Gazdagodtak élményekben, kitartásban, önbecsülésben, vidámságban, barátságban, bátorságban, összetartozásban és nem utolsósorban hitben és szeretetben.” És már tervben a zarándoklat folytatása, amelyről azonban még nem árult el részleteket Mohos Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában