2019.07.18. 07:00
A savanyúsághoz és a lekvárhoz valókat viszik leginkább a vásárlók a piacon
Uborkaszezon van a vásárcsarnokban – ám ez most nem a zöldségből való bővelkedést jelenti, sokkal inkább a kevesebb kínálatot – hiába van ideje például az uborka eltevésének.
Gosztonyi Anna kis háztartást vezet, gyakran jár piacra friss zöldségért. Most is az ebédhez vásárolt: zöldséget és krumplit választott
Fotó: Horváth Balázs
A megszokottnál kevesebb eladó kínálja portékáját a Vásárcsarnokban. Kiss Györgyné eladó szerint gyér a forgalom a nyári hónapokban: júniusban és júliusban a nyaralással, augusztusban az iskolakezdéssel vannak elfoglalva az emberek, ezért ilyenkor érezhetően kevesebben keresik fel a piacot: kisebb a kereslet a csirkehúsra, sertéshúsra és halra vonatkozóan is. Zöldségfronton mutatkozik nagyobb érdeklődés, náluk például a kaprot keresik. Egy vasszécsenyi asszony háztájit hozott: uborkát, hagymát, kaprot – utóbbiból elfogy mindig, amit visz, kovászos uborka eltevéséhez keresik a háziasszonyok. Ha eltevés, akkor a kovászos uborka sikere töretlen – aki visz uborkát vagy salátának, vagy kovászolni valónak szánja. Egy nagyobb zöldségespultnál érdeklődtünk a forgalomról: a hölgy is az uborkát említette – mint amit legnagyobb arányban vásárolnak. A paradicsom, paprika, is kelendő – tette hozzá – a lecsószezon is javában tart. A zöldségeknél hiány mutatkozik néhány fajtából: karfiolból és brokkoliból. gyümölcsöket tekintve a sárgabarack a sláger, azt viszik enni és befőzni is.

Fotó: Horváth Balázs
Gosztonyi Anna az ebédhez valókat szerzi be: – A főzéshez, ami kell, azt veszem meg, leveszöldséget, krumplit. Eltenni nem szoktam, legfeljebb kovászosnak, amikor elfogy, mindig rakom el a következőt. Kis háztartást vezetek, gyakrabban szoktunk jönni bevásárolni, mindig frissből főzök. Lendvai Tamásné, vállalkozó azt mondta: – A gyümölcsök közül jellemzően a barackot viszik, de kelendő a szezonja vége fele járó ribizli is: ebből 20–30 dekát vásárolnak, szörp készül belőle. Ami az árakat illeti az őszibarack kilója 360–500 forint, a sárgáé 350–490 forint. A zöldbab kilója 1200 forint, a cukkinié 400 forint. A paradicsomot kilogrammonként 400–550 forintért mérik, a paprikát átlagosan 400 forintért. NJU