Fekete bég

2019.07.13. 08:00

Avatással indult a Nádasdy-fesztivál Sárváron

Tizenegyedik alkalommal nyitották meg péntek délután a Nádasdy Történelmi Fesztivált. A Fekete bég szobránál koszorúzással, a toronylábnál emléktábla-avatással indult a históriás rendezvény.

Nemes Judit

Kondora István, gróf Nádasdy Borbála és Máhr Tivadar a Fekete bég szobránál helyezett el koszorút

Fotó: Benkő Sándor

Ünnepi alkalomnak lehettek szemtanúi azok, akik tegnap délután felkeresték a II. Nádasdy Ferenc, azaz a Fekete bég napórás szobrát Sárváron.

– Nekünk, sárváriaknak fontos az, hogy a múltat, a jelent és a jövőt összekössük, s a Nádasdy Történelmi Fesztivál erre kiváló alkalom, hisz visszatekintés a múltra, méltó módon tisztelgés a jelenben és előretekintés a jövőre is – emelte ki Máhr Tivadar alpolgármester. A beszédet követően Kondora István polgármester, Máhr Tivadar alpolgármester, valamint gróf Nádasdy Borbála írónő, továbbá az evangélikus egyház és a hagyományőrző csoportok képviselői helyezték el koszorúikat az emléktáblánál.

 

Az ünneplők menete ezután a Nádasdy-vár tornyához vonult, ahol emléktáblát avattak. Kondora István polgármester beszédében kiemelte: az 1532-es ostromban a maroknyi védősereg és a lakosság önfeláldozó módon harcolt a törökök ellen, és megvédte a várat. Szibler Gábor, a Nádasdy Ferenc Múzeum történésze az emléktábla létrejöttéről beszélt a megjelenteknek. A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az emléktáblát, majd a meg­hívottak elhelyezték koszorúi­kat alatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában