A kormány illetékmentessé tette a babaváró támogatás igénylését

2019.07.04. 11:30

Családokat érintő pozitív változások léptek életbe

Hétfőtől igényelhető a babaváró hitel, a nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása, változott a csok, és módosult a nagycsaládosok jelzáloghitel-elengedési feltétele is.

Vas Népe

A július 1-jei változások nagyban befolyásolják a családok életét

Fotó: Shutterstock

A szokásos januári új jogszabályok megjelenése mellett, hagyományosan július 1-jén is számos változás lép mindig életbe. Idén ezek közül a legfontosabbak a családok életét befolyásolják. Míg korábban a három- vagy annál több gyermekes családok jelzáloghiteleiből vállalt át az állam egymillió forintot, július 1-jétől már a második gyermek után is igényelhető az egymillió forintos támogatás, míg a harmadik gyermek után négymillió, további gyermekek után pedig újabb egy-egy millió forintot írnak jóvá a jelzáloghitelből.

A támogatási rendszer egyik legnépszerűbb eleme a fiatal házasok gyermekvállalását támogató, 2022. december 31-ig igényelhető, legfeljebb 10 millió forintos, maximum 50 ezer forintos törlesztővel rendelkező szabad felhasználású babaváró hitel. Lényege, hogy a pároknak a hitelfelvétellel együtt vállalniuk kell, hogy öt éven belül gyermekük születik.

Amint megszületik az első gyermek, három évre felfüggesztik a tartozást, a második gyermek érkezését követően újabb három év haladék jár, és a tartozás harminc százalékát kiegyenlítik, amennyiben pedig megérkezik a harmadik baba is, a teljes fennmaradó tőketartozást elengedik. Azt viszont jó tudni, hogy a babaváró támogatáshoz legalább hároméves társadalombiztosítási jogviszonyra van szükség, az erről szóló igazolást kormányhivatalokban vagy járási hivatalokban lehet kérni, a kiállítása maximum nyolc nap.

A július 1-jei változások nagyban befolyásolják a családok életét
Fotó: Shutterstock

A kormány illetékmentessé tette a babaváró támogatás igénylését, ahogyan nem kell illetéket fizetniük azoknak a nagycsaládosoknak sem, akik autóvásárlási támogatást szeretnének. Hétszemélyes autó esetén 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapható, de a folyósított összeg nem haladhatja meg a vételár felét. A támogatás a hitel- és lízingszerződéssel vásárolt gépjárműre is igénybe vehető.

Július 1-jétől bővült a csok is. A korábbi szabályozás szerint a háromgyermekesek jártak igazán jól a családi otthonteremtési kedvezménnyel, hiszen a kamattámogatott, háromszázalékos fix kamatozású hitel mellé még 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaptak, ha új lakást vásároltak. Az új csokszabályok azonban jelentős könnyítéseket és további kedvezményeket hoztak, hiszen mostantól két gyermek esetén is igényelhető a kamattámogatott hitel 10 millió forintig, amelybe beleszámítanak a meglévő gyermekek is, ha új építésű ingatlanra igénylik a támogatást.

Új építésű otthon esetén 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapnak a kétgyermekesek, használt lakásnál ez 1,43 millió forint, míg egy gyermek esetén mindkét otthontípusra 600 ezer forint támogatás jár, hitel azonban nem.

A falusi csok bevezetésének köszönhetően komoly támogatásra számíthatnak azok a családok, amelyek kistelepülésen élnek vagy oda szeretnének költözni. A programban azok az ötezer fő alatti települések vehetnek részt, ahol a lélekszám 2003 és 2018 között csökkent (Magyarországon 2486 ilyen település van). Ez a támogatási forma a sima ­csokhoz képest annyiban nyújt többet, hogy a két gyermek után igényelhető forrás használt lakás esetén is 2,6 millió forint. Három gyermeknél a támogatás 10 millió forint, egy gyermeknél szintén 600 ezer forint.

A közjegyzői díjak megfizetésében is jelentős könnyítéseket vezettek be. Lakásvásárláskor a nagycsaládosoknak a szokásos munkadíj háromnegyedét, az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig a felét kell kifizetniük, akik pedig lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek, mindössze a szokásos díj harminc százalékát fizetik. Az új lakásokhoz igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél pedig még a fentieknél is kevesebb lett a közjegyzői díj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában