Elsőként használta a genetika kifejezést

2019.07.09. 07:00

Emléket állítottak Festetics Imrének Simaságon

Szobrot és egy új teret is átadtak a település önkormányzati hivatala előtt szombaton délelőtt. Ezzel szeretnének örök emléket állítani a sokáig elfeledett Festetics Imrének, akinek kutatásai meghaladták saját korát.

Lakosi Gabriella

Pozsik Lajos, dr. Szabó T. Attila, dr. Seregi János, Takács Győző és Molnár László polgármester a szobornál

Fotó: Ohr Tibor

Az új szobor Takács Győző alkotása. A szobrásznak nem ez az első műve, ami Simaság köztereit díszíti – mondta el Molnár László polgármester.

Kiderült: Festetics Imre életművére és munkásságára néhány éve hívták fel az önkormányzat figyelmét. A gróf Simaságon született 1764. december 2-án, Kőszegen hunyt el 1847. április 1-jén. Császári és királyi kamarás, nagybirtokos, genetikus volt. Vizsgálta korának magyar állattenyésztési gyakorlatát, a beltenyésztés hatásait.

Megfigyelte a természetes és a mesterséges kiválasztódás szerepét a háziállatok és a termesztett növények esetében, azon munkálkodott, hogyan lehet bizonyos jellemzőiket megőrizni vagy megváltoztatni emberi beavatkozással. Elsőként használta a „genetika” kifejezést a szakirodalomban, viselkedési megfigyeléseivel az etológusok előfutára volt.

Pozsik Lajos, dr. Szabó T. Attila, dr. Seregi János, Takács Győző és
Molnár László polgármester a szobornál Fotó: Ohr Tibor

A polgármester köszöntőjében kiemelte: jelentős tudományos felfedezései ellenére a híres család ezen tagjáról elfeledkezett az ország. Az 1819-ben kiadott tudományos értekezésének bicentenáriuma jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy visszahozzák nevét a köztudatba.

Az átadóünnepségen részletesen ismertették a gróf életútját. Elhangzott: éleslátása ellenére Festetics munkássága nem vezetett rögtön nagy áttöréshez. Ehelyett teljes feledésbe merült több mint 170 évig, amikor újra felfedezte azt Vitezslav Orel cseh tudománytörténész.

A szobor köré egy teret is kialakítottak, és Festetics Imréről nevezték el. Az ünnepségen dr. Seregi János professzort Festetics Imre-emlékéremmel tüntették ki a gróf életútjának kutatásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában