Újra megszólaltatták a dobokat

2019.07.15. 13:00

Évtizedes kapcsolatokat szőnek tovább a Hetyei Művészeti Napokon

Régi barátokkal és új közreműködőkkel rendezték meg szombaton a XXII. Nemzetközi Dalostalálkozót.

Merklin Tímea

A Napsugár Zenekar a Zörej Zenekar hangszereivel

Fotó: Szendi Péter

Az ünnep a XXVI. Hetyei Nemzetközi Művészeti Napok zárása volt, Zolnai Attila polgármester üdvözölte a résztvevőket. A zeneterápiával foglalkozó Fasching Zsuzsanna vezetésével fellépett a szombathelyi Napsugár Zenekar, amely Down-szindrómás, autista fiatalokból alakult öt éve. Felszabadító élmény számukra a muzsika, ők kapták meg Sellyei Gáborné halála után az Örökség serleggel kitüntetett Zörej Zenekar hangszereit, így újra megszólaltak Hetyén a dobok is.

Először szerepelt itt az újonnan bejelentkezett Borostyán Kórus. Nem így az Aranyosegerbegyi Árvalányhaj Vegyeskórus Erdélyből, amely tizenöt éves testvérkapcsolatot tudhat maga mögött a Hetyei Daloskör révén, kölcsönösen járnak egymáshoz énekelni. A Vassurányi Dalkörrel több mint tízéves a kapcsolat, a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkörrel húszéves. Csabrendekről érkezett egy édesanya, Szilágyi Franciska a kisfiával, a 9 éves Leventével, aki óriási sikert aratott a citerával kísért dalcsokrával: ujjongott a közönség, amikor azt énekelte, hogy „Doktor bácsi, ne gyógyítsa meg, huncut a mókus, újra fára megy!”, és tapssal kísérték, amikor a kisfiú a szívére tette a kezét a nótához: „Mondtam neki, hogy jaj, de aranyos…”

A Napsugár Zenekar a Zörej Zenekar hangszereivel
Fotó: Szendi Péter

A találkozó házigazdája a Hetyei Daloskör volt, amit a 19 éves Zolnai Fanni vezényelt ez alkalommal, hogy továbbvigye a hagyományt. Fanni a szülei mellett, tízéves kora óta tagja a dalkörnek, zenei középiskolába járt, és zenei főiskolán fog továbbtanulni Svájcban. Fuvolista, a vezénylést csak látta másoktól, és sokat tanult a kórus által, amely fiatal kora ellenére elfogadta őt. Nagy feladat volt, de megoldották, ősztől új karnagy lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában