Elismerték munkáját

2019.07.01. 07:00

Fodor Sándorné népdalokkal ápolja az anyanyelvet

A tanév végén vehette át Fodor Sándorné szakoktató a Szentgotthárd közoktatásáért díjat. Több mint három évtizedes pedagógiai munkáját köszönte meg ezzel a város.

Vas Népe

Díjátadó. Huszár Gábor polgármester és Fodorné Babi

Fotó: Szendi Péter

 

– A szlovén népdal szeretete édesanyám öröksége. Nagyon szeretett énekelni, kis korom óta hallgattam azokat a népdalokat, amelyeket most én is nagy örömmel énekelek – mesélte az Apátistvánfalván élő, kettős szlovén gyökerekkel rendelkező családanya. – Nagyon fontos feladat az énekek szöveg- és dallamvilágának átörökítése a mai ifjak számára. Ha tudjuk a dalok szövegét, akkor szerintem a nyelvet is rendszeresen gyakoroljuk, és nem szabad felednünk, ezeknek a népdaloknak a szövegét magából az életből merítettük, az élet alkotta őket.

Babi részt vett a Magyarországi Szlovének Szövetsége apátistvánfalvi népdalkörének megalakításában. Az apátistvánfalvi asszonyok dalszeretetükkel tartják életben a hétköznapi kétkezi munkát követő örömteli perceket idéző népdalokat. A közös próbák és fellépések élményei feledtetik a mindennapi élet fáradalmait velük és közönségükkel. Ugyancsak tagja az apátistvánfalvi egyházi kórusnak, amely kilenc esztendeje működik, azzal a nem titkolt céllal, hogy a szlovén Rába-vidéken fennmaradjon a szlovén nyelvű istentisztelet, a szlovén nyelvű misék liturgiája.

Díjátadó. Huszár Gábor polgármester és Fodorné Babi Fotó: Szendi Péter

A Rába-vidék állandó szlovén színjátszócsoportja Nindrik-indrik (Valahol-máshol) néven írta be magát a szlovén kultúra történetébe, a csoportnak szintén tagja Fodor Sándorné. Fodor Klárával közösen megalakították a Duo Fodor párost. Ez a formáció rövid komédiajeleneteken keresztül igyekszik ápolni a Rába-vidéki anyanyelvet. Azt szeretnék, hogy az ízes szófordulatokkal, igényes beszédmóddal vonzóvá tegyék a fiatalok számára az anyanyelv használatát.

– Mivel már a gyerekek szülei sem nagyon beszélik a szlovén nyelvet, csak a hagyományok ápolásában bízhatunk. A szlovénség enélkül el fog veszni!

Fodorné Babi kezdetben női ruhakészítő-, később (a szakmai képzés megszűnése miatt) szakács-, illetve pincér-szakoktatóként dolgozott. A nyugdíjas éveit sem tudja elképzelni éneklés, színjátszás és néptánc nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában