Gaszto fesztivál

2019.07.20. 09:34

Harcsa készült rác módra – Bea asszonyt Gáspár Győző is elkísérte Bükfürdőre

Elvileg sofőrként érkezett, de mivel nem vezet, ezért a hangulatfelelős feladatot vállalta a büki Gyógy-Bor Napokon Gáspár Győző. Bár nem úgy tűnt péntek este, de a showman felesége, Gáspár Bea volt a főszereplő: harcsa filét készített rác módra a gasztronszínpadon.

Bakos Ágnes

Janicsák István a veresegyházi asszonykórussal érkezett Bükfürdőre, hallgatóságukat a zápor sem riasztotta el a színpad elől.

A hangulat aztán fokozódott Gáspár Győző jóvoltából. Énekeltette a közönséget, kóstolt és kóstoltatott az egyébként a sajtóstábnak készült palacsintából, és magára vállalta, hogy osztja a receptkártyákat, azokon a pénteki menü: harcsa filé rác(ponty) módon.

Gáspár Bea pedig lépésről lépésre elkészítette a vállalt finomságot a gasztroszínpadon a háziasszony Horváth Lívia, és Szép Bence segítségével. Hallhatta a népes nézőközönség, hogy saját receptjét hozta Bea asszony, egy barátnője ételét dolgozta át. Elárulta azt is, hogy Kalmár Dóri szombathelyi gasztroblogger hívta Bükre, és azt is, hogy ősszel jelenik meg a szakácskönyve – benne a Bükön is elkészített halétellel. Krumpli járt mellé, édesburgonya is, az kakukkfűvel és olívaolajjal sült húsz percig alufóliába csomagolva.

Fotók: Szendi Péter

Mesélt arról, hogy nem volt ínyére a főzés fiatalasszonyként, a kényszer vitte a konyhába, a sikerei pedig az egyik televíziós főzőverseny megnyerésével teljesedtek ki. – Senki nem születik fakanállal a kezében, tanulható – összegezte az immár sztárszakács.

A lecsóhoz héj nélkül került a paprika, azt főzés és hűtés után könnyen leválaszthatjuk – mutatta Bea asszony, amikor éppen szóhoz jutott a férje mellett. A halat szálkamentesítette, aztán sózta, nem kapott különleges fűszereket.

Kiderült a gasztroszínpadon, hogy Bük város bora illik Gáspár Bea menüjéhez, a 2018-as olaszrizlinget meg is kóstolta a szakács és kuktái.

Közben a Fekete sereg is bemutatta, mi készült náluk: Mátyás király egyik kedvence, vadnyúl ragu. Vizet nem látott az étel, sóval, borssal, sáfránnyal, gyömbérrel készült és barna sörben párolódott a nyúl, kenyéren tálalták.

A Gyógy-Bor Napok résztvevői kóstoltak még például folyamatosan frissen sült langallót, de számos más vásári finomság is állt a rendelkezésükre péntek este is, például „kísérőnek” a TNT retró-bulijához.

 

A Gyógy-Bor Napok gasztronómiai és zenei forgataga vasárnap estig tart – beszámolunk még a hangulatról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában