Ostromnapok

2019.07.23. 14:00

Heroldi teendőket teljesít Arató András Kőszegen

Közeledik a város egyik legnagyobb hagyományos rendezvénye: tizenharmadik alkalommal zúg az ágyú, csapnak össze a várvédő vitézek a török sereggel. Meglepetést is tartogatnak, egészen a hétvégéig titokban tartották, hogy Hide The Pain Haroldnak is fontos szerepe lesz az eseményen.

Nemes Judit

20190719 Ostrom napok sajtótájékoztató Hide The Pain Harold, Arató András Kőszeg Horváth Balázs, HB, Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

Arató Andrást, azaz Hide The Pain Haroldot keveseknek kell talán csak bemutatni, ő az a kőszegi születésű férfi, akit fotói tettek világszerte ismertté: arca mémekről, azaz interneten terjedő humoros képekről mosolyog vissza ránk.

Augusztus első hétvégéjén, az augusztus 2-4-e közötti rendezvény szombati napján találkozhatnak vele az ostromnapokra látogatók, hiszen Hide The Pain Harold hírvívő lesz Jurisichék és a török sereg harcában. Szerepét a rendezvényt beharangozó tájékoztatón fedte fel.

– Nagyságos dámák, vitézlő nemzetes urak! Jurisich várkapitány uram heroldjaként, hírvivő futáraként most érkeztem Bécsből, Ferdinánd királyunktól. Elmondtam neki kapitány urunk üzenetét, hogy nagy a veszedelem, jön Szulejmán hatalmas sereggel, kell a segítség – vezette fel első megbízatását a herold. Habsburg Ferdinánd válaszát hozta akkor, miszerint a kérést szívesen fogadta az uralkodó, imáin kívül más segítséget – pénzt, lovat, fegyvert – nem tud felajánlani.

Arató András, avagy Hide The Pan Harold – teljes készenlétben az ostromra
Fotó: Horváth Balázs

Hide The Pain Haroldot a rendezvény több helyszínén lehet majd felfedezni, és a meglepetés sem marad el. Arató Andrástól megtudtuk: szülővárosába húz a szíve, ezért vállalta a szereplést az eseményen.

Azt is elmondta: nagyon várja az ostromnapokat, ahol nemcsak Jurisics Miklós, hanem a látogatók rendelkezésére is áll – egy-egy fotó, beszélgetés erejéig.

Addig készüljünk: Kőszeg ostroma az I. Szulejmán szultán által vezetett török hadsereg 1532-es hadjáratának eseménye volt. A kőszegi vár több mint három hétig ellenállt a török támadásoknak Jurisics Miklós várkapitány vezetésével. A várvédőket segítette az időjárás is.

Reméljük, a közelgő ostromnapokon is kegyes lesz a közönséghez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában