Pihenésre fel

2019.07.03. 10:00

Jövőre három négynapos hétvégénk lesz

A karácsonyt és a húsvétot leszámítva csak augusztus 20-a miatt lesz négynapos hétvége 2020-ban – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

Budai Dávid

Voura Alexandra a foglalásokat mutatja

Fotó: Unger Tamás

A Munka törvénykönyve alapján minden évben a pénzügyminiszter határozza meg a munkaszüneti napok körüli munkarendet. A 2020-as munkaszüneti napokkal kapcsolatos rendelet megjelent a közlönyben. Ebből kiderül, jövőre augusztus 21., péntek lesz pihenőnap, illetve december 24., csütörtök.

Ez azt jelenti, hogy a dátumok körül négynapos hétvégék lesznek, ezeket a pihenőnapokat augusztus 29-én és december 12-én kell ledolgozni, ez lesz a két szombati munkanap. Még egy négynapos hétvége lesz: a nagypéntek és a húsvéthétfő miatt április 10–13. között sem kell dolgozni.

Háromnapos hétvégék természetesen lesznek még: pünkösdkor, május 1-je és október 23-a pedig péntekre esik majd, akkor az ünnepnap miatt lesznek háromnaposak a hétvégék.

Voura Alexandra a foglalásokat mutatja
Fotó: Unger Tamás

A nemzeti ünnepek közül március 15-e vasárnapra esik, ott nem számíthatunk extra szabadnapra, ahogyan november elsején sem, ami szintén vasárnap lesz.

Január 1-je természetesen szabadnap, csakhogy az jövőre szerdára esik, ezért akkor sem reménykedhetünk hosszú hétvégében. Esetleg érdemes lesz az év utolsó hétfőjére és a keddjére szabadságot tartalékolnunk, így mindössze két nap felhasználásával ötnapos pihenést csinálhatunk magunknak, ami után ráadásul már csak két napot kell dolgozni, hogy ismét hétvége lehessen, de ugyanerre az eredményre jutunk, ha 2020 első két munkanapján veszünk ki szabadságot.

– Szeretik a vendégek a hosszú hétvégéket, nagyjából egy hónappal az érkezésük előtt foglalják le a szobájukat – árulta el Vajda Anita, a szentgotthárdi Hotel Lipa ügyvezetője. Ahogy mások, ők is készülnek a három-, négynapos hétvégékre, gyakran csomagajánlatokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában