Felvételi drukk

2019.07.09. 07:00

Július 24-én eldől a továbbtanuló diákok sorsa

A felvételiző diákok számára az idei nyár egyik legfontosabb dátuma július 24. lehet, hiszen akkor hozzák nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat. Ezzel egyúttal eldől, kit vesznek fel a felsőoktatásba a 2019/2020-as tanévre.

Polgár Patrícia

Somlai Bianka a győri egyetemre készül. Ha nem jut be, már más irányban is elképzelte a folytatást

Fotó: VN/Somlai Bianka

Az elmúlt évekhez képest számos szakon csökkentek az előzetes ponthatárok, azonban ez nem ad okot a bizakodásra: nem kizárt, hogy a határok mégis emelkednek majd. Alap- és az osztatlan képzéseken 280 pont a minimális határ, aki ennél kevesebbet szerez, sem állami ösztöndíjasként, sem önköltséges hallgatóként nem kezdheti meg tanulmányait.

A ponthatárt az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és az OKJ-s végzettségért kapható többletpontok hozzáadásával kell elérni, nem számítanak bele a versenyeredmények, a hátrányos helyzet vagy a gyermekgondozás.

A felsőoktatási szakképzéseken alacsonyabb a jogszabályi minimumpont: 240 a limit, ebbe kizárólag az emelt szintű érettségiért járó többletpontokat számítják bele, a más jogcímen kapható pluszpontokat nem. A mesterképzéseken 50 a minimumponthatár. Ezek a számok még nem véglegesek, a korábbi években volt már rá példa, hogy a jelentkezők száma és eredményeik alapján módosították a ponthatárokat.

Most érettségizett diákokat kérdeztünk terveikről és arról, milyen kilátásokkal várják a ponthatárok kihirdetését.

Góczán Péter a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola reál tagozatos tanulója volt. Általános iskolából kimaradva még nagyon érdekelte a biológia, ezért választotta azt főtárgyként az angol mellé. Elmondása szerint azonban hamar rá kellett jönnie, nem volt neki való a tantárgy. Ahogy mondta, a mellé bizony le kell ülni és megtanulni.

Ekkor kezdett a földrajz felé orientálódni, felsőoktatási tanulmányait is ez irányban képzeli el. A káldi fiú angol–földrajz tanár szakra jelentkezett Szombathelyre. A távolság miatt választotta Szombathelyt – Budapesttel szemben. Azt is hozzátette, számára ugyanazért a papírért nem éri meg Pestre felköltözni.

Somlai Bianka a győri egyetemre készül. Ha nem jut be, már más irányban is elképzelte a folytatást
Fotó: VN/Somlai Bianka

A Felvi.hu pontkalkulátora szerint 366 pontja van, úgy érzi, ez elég lesz, ugyanis ahogy azt a 10 fős kapacitás és az öt első vagy második helyen jelentkező is mutatja, nem túl kedvelt a szakpár. B tervként szintén az ELTE szombathelyi központjának, kereskedelem–marketing felsőoktatási szakképzését jelölte meg, ahova 280 a minimális ponthatár, így biztos benne, hogy nincs olyan opció, hogy ne vegyék fel sehova.

Szintén a sárvári gimnázium tanulója volt Szabó Anna, aki emelt matekos osztályba járt. Az iskolában eltöltött négy év alatt jött rá, mennyire szereti az informatikát és a matekot, ezért jelentkezett az ELTE SEK programtervező informatikus szakára. A répcelaki lány kiszámította, hogy 422 pontja van, és utánajárt annak is, hogy tavaly 356 volt a ponthatár.

Bízik benne, hogy felveszik az első helyre. Ha esetleg mégsem, második és harmadik helyen a győri egyetem gazdaságinformatikus és logisztikai mérnök szakát jelölte meg. Ezeknél a szakoknál alacsonyak voltak a ponthatárok az elmúlt években, így számításai szerint biztosan bekerül valamelyikre.

Somlai Bianka Szombathelyen él, középfokú tanulmányait a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban végezte angol szakon. Győrbe, a Széchenyi István Egyetemre jelentkezett gazdálkodás és menedzsment szakra, ismerőseitől hallott jókat a szakról, így kapott kedvet a jelentkezéshez. Második és harmadik opcióként szintén a győri intézmény szakjait – a közösségszervezést és a turizmus-vendéglátást – jelölte meg.

Azt mondja, pontjait eddig még nem számolta össze, de nagyon reméli, hogy elegendő lesz arra, hogy valamelyik szakra bejusson, ám ha egyik sem jönne össze, Biankának arra is van terve: – Ha nem vennének fel, akkor szeretnék elmenni egy stewardessképzésre, mivel a legnagyobb álmom, hogy légiutas-kísérő legyek – tudtuk meg a lánytól.

A végleges ponthatárokat tehát július 24-én, szerdán hirdetik ki a Felvi.hu oldalon. Azok a jelentkezők, akik az E-felvételi felületen megadták a telefonszámukat, sms-ben is értesülhetnek arról, melyik szaknál érték el a kívánt ponthatárt.

Ráadásul az ország több pontján rendeznek már ponthatárváró bulit is, ahol kora estétől koncerteket hallhatnak a felvételizők, majd este nyolckor a kivetítőn láthatják a végső ponthatárokat: bekerültek-e az áhított felsőoktatási intézménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában