Felavatták

2019.07.29. 07:00

Kemestaródfai falunap – Idegen földben, nem idegenként

Megható momentuma volt szombaton a kemestaródfai falunapnak: felavatták a falu temetőjében nyugvó első világháborús katonának újonnan állított síremlékét.

Tersztyászky Krisztina

A síremlék költségeit a helyi önkormányzat állta. Azt is kiderítették, hogy ki nyugszik a kemestaródfai földben. A megyei önkormányzat nevében Marton Ferenc és Nagy Gábor koszorúzott

Fotó: Szendi Péter

Az eseményre elfogadta a meghívást Pojda Júlia asszony, Oroszország Magyarországi Nagykövetségének titkára is. A vendég Oroszország Védelmi Minisztériuma kegyeleti igazgatóságának és a nagykövetségnek a nevében mondott köszönetet a falu önkormányzatának, amiért megőrzik az idegen földben nyugvó katona emlékét.

A sír felújításának történetét Takó Gábor polgármester ismertette az egybegyűlt falubeliekkel. Elmondta: már gyermekkorában feltűnt a temető kerítése mellett levő, furcsa kőkereszt, amiről a helyi emlékezet azt tartotta, első világháborús katona nyugszik alatta. 2017-ben a Kulturális és Faluszépítő Egyesület vetette fel, hogy a sírt fel kellene újítani, az önkormányzat pedig magára vállalta ezt a munkát. A legnehezebb feladat az elhunyt katona kilétének a kiderítése volt. Végül másfél év kitartó kutatás után kiderült, hogy a sírban Schewczenko Iwanow Timofej altiszt nyugszik.

A síremlék költségeit a helyi önkormányzat állta. Azt is kiderítették, hogy ki nyugszik a kemestaródfai földben. A megyei önkormányzat nevében Marton Ferenc és Nagy Gábor koszorúzott
Fotó: Szendi Péter

Meghalt 1915. szeptember 2-án, az Erdődy-birtokhoz tartozó Besfa-majorban 36 évesen. Az orosz vagy a szerb fronton esett fogságba, az ostffyasszonyfai hadifogolytáborból közvetítették ki dolgozni a birtokra. A Magyar Hadtörténeti Intézet a sírt ennek tudatában hadisírnak minősítette. A síremléket Horváth József kőfaragó készítette, költsége 476 ezer forint volt, amit teljes egészében Kemestaródfa község önkormányzata fizetett.

Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt: emberi kötelességünk, hogy az elhunyt kilététől, tetteitől függetlenül mindenki számára megadjuk a végtisztességet. Az ünnepség végén az orosz nemzeti himnusz csendült

fel a kemestaródfai temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában