Becsületkassza

2019.07.04. 07:00

Kőszeg-hegyalján petrezselymet árulnak, de nem hiába!

A sámli- és hokedlimarket a Kőszeg-hegyalján divat, a kiskertek terményeit, házilag készített termékeket árulnak egyes házak előtt. Körülnéztünk, most mit kínálnak a becsületkasszás helyeken.

Merklin Tímea

Sok mindent kaphatunk, például levendulát is árulnak ily módon

Fotó: Unger Tamás

A Kőszeg felé vezető út mellett itt-ott kitett székeken eladó szép virágcsokrokat látunk vödörben, dobozkákban málnát, zacskóban uborkát. Kőszegen, a Jézus Szíve-templom közelében egy hokedlire helyezett ládából kínálják a cserepes kaktuszokat, mérettől függően 200–800 forintért. Egy másik helyen horgolt figurákat – van tarka tehénke, cica, elefánt, egér –, kislányoknak táskát, ruhácskát látunk a persely mellett. A katicabogaras horgolt hátizsák 4000, a bagoly 2000, a süni 1500, a kis mackó 1200.

Kőszegszerdahelyen sokak kedvencei a polcos mézlelőhelyek, egyes házaknál többféle fajtát kínálnak, a készítők jól tudják, mi mire való. Az illóolajokban, ásványi anyagokban gazdag, egyedi, kedvező élettani hatású vegyes virágméz 2000 forint, érzékeny gyomrúak is nyugodtan ehetik, akár kanalanként, akár süteményekben alkalmazva.

A legtöbb méz savasít, a repcéből készített fehér krém azonban enyhén lúgos kémhatású, gyomorsavtúltengés esetén is nyugodtan lehet fogyasztani. Gyulladáscsökkentő, immun erősítő, de lúgosító kúrák összetevője is lehet, a világ egyik legegészségesebb édesítőszere. Itt 2200 forintért kapható. A felső légúti megbetegedésekre, emésztési zavarokra használatos, méregtelenítő, májregeneráló hatású akácméz 2600, a népi csodaszerként emlegetett gesztenyeméz 2700 forint. Utóbbi kedvezően hat a vérszegénységre, visszértágulatra, érgyulladásra, az álmatlanságra, a kimerültségre, segít megelőzni a trombózist, csökkenti a szívés érrendszeri megbetegedések kockázata.

Sok mindent kaphatunk, például levendulát is árulnak ily módon
Fotó: Unger Tamás

Arról nem is beszélve, hogy regéket mondanak arról, miként hat mint afrodiziákum. Mellettük a polcon – hogy a mézzel ízesítés, a cseppentés élményét is felidézze – egy kis edényben néhány mézcsorgató is vár a gazdájára, darabja 350 forint. A szomszédban mindenből lekvárt készítenek, ami csak terem a kertben, a ház elé kitett dupla polcon színes üvegek kecsegtetnek az édes földi javakkal: a piros- és feketeribizli-lekvár 700, a cékla-, a szeder-, a szilva-, a szőlő-, a szép sárgasütőtök-lekvár 800, a málna-, a birsalmalekvár 900 forint, az eper-, a meggy-, a bodzabogyó-, a gesztenyelekvár 1000 forint.

A csipkebogyólekvár – amelyet mindig itt szoktunk venni – sajnos elfogyott, pedig sokat főztek, legközelebb majd csak ősszel lesz. Egy másik háznál szárított vargányát árulnak 1400–2500 forintért, kisebb-nagyobb üvegben, fél liter bodzaszörp 500 forint. Kis műanyag edényekben málna és sárgabarack 200-300 forintért kapható.

Velem felé fordulva most üres a polc, ahol finom házi sütemények szoktak lenni, a túloldali becsületkasszánál már csak egy zacskó uborka árválkodik, a többit valószínűleg elvitték. Velemben találunk perselyes kínálatban petrezselyemcsokrot 50 forintért, cseresznyekompótot 800 forintért, újhagymát 100, diót 600 forintért.

 

Az Illatos Izabella lekvár 1700 forint. Odébb napernyő alatt ízletes savanyúságok kínálják magukat 600-800 forintért, a kis üveg házi lekvárok 1000 forintba kerülnek. Itt nem csalatkozunk: van még tavalyi csipkebogyó, szép sötét, érett színe van. Lejjebb, ahol ötliteres üvegekben szokták adni a szárított vargányát, most csak egy üres tojásosdoboz látható, a kiírás szerint bent a háznál kapható most a tojás, valószínűleg a nagy meleg miatt nem teszik ki.

Gencsapátiban, a falu közepén 500 forint egy csokor virág. A település szélén asztalokon kiterítve a kiskert jelenlegi adományai: a cukkini ára mérettől függően változó, 480–510 forint, a hagyma 300, a málna 800, a krumpli 300, az uborka 400, a cékla 300 forint, egy szál kardvirág 200 forint, egy csokor kaporért vagy zöldségért 100 forintot kérnek. Egy vesszőkosarat bőven megéri itt telepakolni, a friss, jó illatú termények napokra elegendő alapanyagot adnak a könnyű, nyári ételek elkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában