eltűnnek a haladást gátló építmények

2019.07.29. 18:28

Lebontják a határátkelőket – Vas megyében ötöt

Öt vasi település érintett a hazai közúti határátkelőhelyek átfogó fejlesztésében, amelyre összesen 596 millió forintot szán a kormány a 2020. évi költségvetésből. A vasi átkelőkre 20-50 millió forint jut.

VN

A bucsui átkelő épület- és környezetrendezésére 31 millió 750 ezer forint jut

Fotó: Szendi Péter

A fejlesztés célja az akadálymentesítés és a felújítás. Teljeskörűen rendezik és akadálymentesítik a belső schengeni határokon a meglévő, használaton kívüli határátkelőhely-épületeket és környezetüket, ami azt jelenti, hogy eltűnnek a folyamatos haladást gátló építmények.

A bucsui átkelő épület- és környezetrendezésére 31 millió 750 ezer forint jut
Fotó: Szendi Péter

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az akadálymentesítést jövő év június végéig kell megtervezni. Az ebben érintett tizenöt határátkelőhely között van az öt Vas megyei. A bajánsenyei átkelő épület- és környezetrendezésére 22 millió 860 ezer forintot szánnak, a Szentgotthárd-rábafüzesire 50 millió 800 ezer forint, a bucsuira 31 millió 750 ezer forint, a bozsokira 19 millió 50 ezer forint, a kőszegire pedig 22 millió 860 ezer forint jut. Az akadálymentesítés után a vasi határátkelőhelyek közül a bajánsenyei, a rábafüzesi és a bucsui a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek.

A legtöbb a Szentgotthárd-rábafüzesi átkelőre jut, 50 millió 800 ezer forint
Fotó: Szendi Péter

A külső schengeni határokon lévő huszonkilenc határátkelőhelyet felújítják, azok mindegyike egységes arculatot kap. Erre a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. bevonásával dolgoznak ki koncepciót 180 millió forintból. Az építészeti terveket jövő év októberéig kell elkészíteni. Az előkészítési feladatok közé tartozik egyebek között egy összehasonlító környezettanulmány elkészítése, amely vizsgálja az infrastruktúrát, a forgalmi adatokat, a környező települések vásárlóerejét és munkaerő-képességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában