Megmutatjuk

2019.07.04. 15:00

Megnéztük, mit mutat Szombathely bűnügyi térképe

A rendőrség bűnügyi térképén területenként és a bűncselekmények fajtája szerint is megtekinthetjük két hónap, április és május eseményeit. Utánajártunk, hol történt több bűneset, és azt is megnéztük, hol élhetünk a legnyugodtabban.

Lakosi Gabriella

A Borostyánkő áruház környékén lopás és garázdaság is előfordult

Fotó: Illusztráció: Szendi Péter

Ebben a hatvan napban 169 eseményt jegyeztek a térképre a megyeszékhelyen, ebből hetvenet követtek el közterületen. A legtöbb bűncselekmény a belváros környékén és a vasút­állomásnál történt. A Fő téren nem történt bűneset, a Kiskar utcában viszont négy bejegyzés is látható. Garázdaság, rendbontás és lopás is szerepel a felsorolásban.

A Borostyánkő áruház környékén is mozgalmas volt ez az időszak, több „egyéb közterületen elkövetett” besorolású bejegyzés található, de történt ott is lopás és garázdaság is. A vasútállomás környékén is sok volt a bűneset. Ott az eddigieken kívül személy elleni erőszak és rablás, kifosztás is szerepel a lajstromban. Utóbbi egyedül itt történt Szombathelyen.

Lakásba ebben az időszakban egyedül a Kálvária úton törtek be, autót viszont a Herman Ottó, a Kodály Zoltán, a Wesselényi, a Mikes Kelemen, a Táncsics utcában és a Nárai úton is feltörtek. Járművet viszont csak a Bem József utcából loptak el.

A Borostyánkő áruház környékén lopás és garázdaság is előfordult
Illusztráció: Szendi Péter

Személy elleni erőszak a már fent említetten kívül a Rumi út környékén kétszer is előfordult, de jelentettek a Gazdag Erzsi, az Írottkő utcából és a Söptei útról is. A tulajdon elleni szabálysértések viszont nagyon gyakoriak, szinte minden másnapra jutott egy eset, összesen 39 történt a városban, míg lopásból 36 szerepel a térképen. Utóbbi Oladon, a vasútállomás és a Borostyánkő áruház környékén, valamint a Zanati úton a leggyakoribb. Ilyen bűncselekmény a Bébic telepen, Kámonban, a Minerva lakótelepen, a Joskar-Olán és Gyöngyöshermánban egyáltalán nem történt.

Vas megye már évek óta jó bűnügyi statisztikákat tud felmutatni, amelyeket rendszerint kissé lerontanak a megyeszékhely adatai.

Dr. Varsányi Pétertől, a közterület-felügyelet igazgatójától megkérdeztük, hogy működnek a köztéri kamerák a városban. Megtudtuk, összesen 71 üzemel Szombathelyen, ebből 17 hangosbeszélővel is el van látva. A központban a nap 24 órájában egy rendőr és egy közterület-felügyelő figyeli az eseményeket. Ha szabálysértést, bűncselekményt látnak, indítani tudják a gyors reagálású egységet, amelynek nappal egy, éjszaka két perc alatt indulnia kell a helyszínre. A kisebb szabálysértések esetén azokon a helyeken, ahol van hangszóró, elég a figyelmeztetés. A felszólítás hatására az emberek általában jobb belátásra térnek.

A legtöbb kamera egyébként forgatható, éjjellátó, és rá is lehet velük nagyítani a képre. Ezeket a felvételeket harminc napig megőrzik. A felvételeket gyakran kéri tőlük a rendőrség, használják őket az eljárások alatt.

A rendszer egyébként idén már nem bővül, de ha lesz rá forrás a költségvetésben, akkor jövőre akár új kamerákat is felszerelhetnek. Ha a pénz rendelkezésre áll, akkor a közterület-felügyelet és a rendőrség közösen javasolja a közgyűlésnek, hová kerüljenek ki az új térfigyelő kamerák. Ezután már csak a közgyűlés jóváhagyására kell várniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában