Hasznos kis lények

2019.07.01. 20:00

Mi a teendő, ha denevér szállt az otthonunkba?

Vas megye teljes területéről kapnak bejelentéseket a madármentők a denevérek miatt. Sokan rettegnek ezektől az állatoktól, pedig hasznos szomszédok lehetnek a kertben.

Lakosi Gabriella

Kóródi Blanka elmondta, nem kell félni a denevérektől

Fotó: Horváth Balázs

Nagyon gyakoriak a bejelentések, hogy valakik denevér mentéséhez hívják az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Bechtold István Természet­védelmi Látogatóközpontját – mondta Kóródi Blanka természetvédelmi tájegységvezető.

Térségünkben 28 denevérfaj él. Mindegyik védett, nyolc fokozottan. Ezért aztán hiába az előítélet, a félelem, nem szabad bántani ezeket az állatokat.

A denevérek alapvetően a fák odvaiban, barlangokban él­nek, de a városiasodás következtében egyre inkább az emberek közelében kényszerülnek boldogulni. Nagyon kis hely elég nekik, szívesen behúzódnak például a házak szigetelésébe. A benti fűtés miatt sokkal könnyebben telelnek így át, és a ragadozóktól is védve vannak. Megfelelő nekik ez a környezet. Ez okozza a legtöbb gondot.

A kis távolság miatt ugyanis előfordulhat, hogy bemennek a lakásba, házba. Ez akkor történhet meg, ha véletlenül eltévednek, nem szándékosan keresik az ember társaságát.

Ha ez megtörténik, a legfontosabb, hogy megőrizzük a hidegvérünket, ne kezdjünk csapkodni, kiabálni! Ezzel csak megijesztjük az amúgy is rémült állatot. Maradjunk nyugodtak! A közhiedelemmel ellentétben ez az állat nem „ragad” senki hajába, nem szív vért. A legjobb, amit tehetünk, ha lekapcsolunk minden villanyt, fényforrást, s kinyitjuk az összes ablakot és ajtót. Ezután várjunk, adjunk időt a denevérnek, hogy kirepülhessen. Ne siettessük, valószínűleg stresszes állapotban van, nehezen indul majd el.

Kóródi Blanka elmondta, nem kell félni a denevérektől
Fotó: Horváth Balázs

Ha hosszú idő után sem sikerül, akkor vastag kesztyűben nagyon óvatosan fogjuk meg a törékeny állatot, és vigyük ki, tegyük egy szék támlájára, fatörzsre. Semmiképp ne dobáljuk. Ezután vonuljunk távolabb, és ismét várakozzunk. Ha ekkor sem repül el az állat, valószínűleg megsérült. Érzékeny szárnyai könnyen szerezhetnek sérüléseket. Ez esetben tegyük dobozba, és hívjuk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, folyamatos ügyeletet tartanak, bármikor elérhetők!

Kóródi Blanka elmondta, itt is érvényes az élni és élni hagyni elve. Nem bántanak ezek az állatok, nem kell tőlük félni. De tiszteljük is őket, ne fogjuk meg, ha nem muszáj.

A denevérek nagyon hasznosak lehetnek a kertben, hiszen rengeteg rovart elfogyasztanak, kiváló szúnyoggyérítők. Naponta akár több száz szúnyogot is elpusztít egy-egy példány. Ezért is jönnek közelebb az emberhez, ha például ég a teraszon a lámpa. A sok táplálék vonzza oda az állatot.

Ha nem szeretnénk denevérrel találkozni a lakásban, a legjobb a megelőzés. Ha szúnyoghálót teszünk az ablakra, az nemcsak a rovarokat, de őket is biztosan házon kívül tartja. Mivel védett állatokról van szó, azt is tudnunk kell: ha szigetelés felújítása közben megtaláljuk a fészküket, azt nem szabad megsemmisíteni. Ilyen esetben mindig kérjük természetvédelmi szakember segítségét. Különösen telelési és szaporodási időszakban veszélyezteti őket a zavarás. A munkák folytatásához természetvédelmi hatósági engedélyre lesz szükségünk.

Ez az állat sokak szemében nagyon misztikus, hiszen rejtett életmódot folytat. Valószínűleg innen származik a rengeteg tévhit, ami miatt méltatlanul mostohán kezelik sokan a denevéreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában