Higiénia

2019.07.05. 07:00

Mire figyeljünk a fürdőn? – A fürdőkben a rendszabályok be nem tartása jelent kockázatot

Legyen megbízható és jó minőségű a fürdők vize, ez a vendégek és az üzemeltető érdeke is. Mire figyeljünk a kiépített fürdőkben?

Tóth Kata

A vízminőség romlásához a vendégek is hozzájárulnak. Babáknál fontos az úszópelenka F

Fotó: Unger Tamás

A melegártalmon túl baktériumok, gombák, vírusok is okozhatnak kellemetlenséget, hányással, hasmenéssel, magas lázzal érkezhet a baj egy jó lubickolás után. A fürdők üzemeltetésével kapcsolatban Kántás Zoltánt, a Vasivíz Zrt. fürdővezetőjét kérdeztük.

– Hozzánk ebben a szezonban még nem érkezett panasz, jelzés. Ha kapnék, azonnal, soron kívül vízvizsgálatokat rendelnék meg az akkreditált laboratóriumunktól, és megtörténne a megfelelő beavatkozás. Magas technológiai színvonalú, automatizált víztisztítási, -forgatási rendszert alkalmazunk, másrészt a folyamatos laboratóriumi ellenőrzés garantálja a kitűnő minőséget, amit a Vasivíz Zrt. a teljes nyitvatartási időben és azon túl is biztosít.

Alapesetben kéthetente teljes körű bakteriológiai és vízkémiai vizsgálatokat végez a társaság a fürdő területén, szigorú feltételeknek kell megfelelnünk – mondja a vezető, hozzátéve, hogy a legnagyobb gondosság mellett sem tudják kompenzálni a fürdőzők által be nem tartott szabályokból következő szennyeződéseket.

A vízminőség romlásához a vendégek is hozzájárulnak. Babáknál fontos az úszópelenka.

A Vas Megyei Kormányhivatal gyakorol hatósági felügyeletet a megyében üzemeltetett fürdők felett. Dr. Wächter Walter megyei tiszti főorvos érdeklődésünkre levélben válaszolt: „Az üzemeltetés körülményeit vizsgáló rendszeres helyszíni szemlék, vízmintavételezések történnek. Indokolt esetben hatósági intézkedésre kerül sor.

Fontos kiemelni, hogy nem önmagában a fürdő jelent kockázatot, hanem a zsúfoltság, a higiéniai rendszabályok nem megfelelő betartása. A hasmenést, hányást okozó vírusok általában nagyon fertőzőképesek, a különböző felületek közvetítésével (mellékhelyiségek felületei, kilincsek), kézfogással, közös törölközővel, egymás után evés-ivással is könnyen terjednek.

Medencés fürdők tekintetében a fertőzési kockázat nő, amennyiben a fürdővendégek nem tartják be az előfürdő, előzuhany, lábmosó használatát, a megengedettnél többen tartózkodnak a medencében, vagy fertőző betegséggel fürdőznek. Fürdőzés után is zuhanyozzunk, gyakran mossunk kezet, ha lehet, kerüljük a túlzsúfolt helyeket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában