nem árt, ha érvényességéről megbizonyosodunk

2019.07.16. 15:00

Nézzük a lejárati időt! – Útlevéligénylés: pótdíjas a sürgősségi eljárás

Ki kell nyitnia a pénztárcáját annak, aki későn veszi észre, hogy út­levele lejárt, vagy a határ­idő a nyaralás kellős közepére esik.

VN

Hasznos lehet, ha utazás előtt egy-két hónappal meggyőződünk útlevelünk érvényességi határidejéről

Fotó: Horváth Balázs

Az útlevél ma már nem szükséges kiegészítője minden utazásnak, ám vannak országok, ahova nem juthatunk el anélkül, továbbá jó szolgálatot tesznek akkor is, ha személyi igazolványunk elveszik a nyaralás alatt, az útlevéllel tudjuk igazolni személyazonosságunkat. Ezért nem árt, ha annak érvényességéről egy-két hónappal az utazás megkezdése előtt megbizonyosodunk.

Hasznos lehet, ha utazás előtt egy-két hónappal meggyőződünk útlevelünk érvényességi határidejéről
Fotó: Horváth Balázs

A dokumentumot rendes eljárásban 20 nap alatt lehet kézhez venni, felnőtteknek az öt évre érvényes igazolványért 7500 forintot, a tíz évre érvényesért 14 ezer forintot kell fizetniük – erről tájékoztat a Kormányablak.hu.

Az útlevelet soron kívüli, sürgősségi és azonnali eljárásban is lehet igényelni. A nagykorúakra vonatkozó eljárási il­letéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni soron kívüli – hét napon belüli – igénylés esetén, ez 19 ezer forint. Sürgősségi, azaz három napon belüli eljárásnál 29 ezer forint, azonnali eljárásnál, azaz 24 órán belül 39 ezer forint a pótdíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában