Összeénekelt barátság

2019.07.24. 07:00

Ötvenéves lett a szoros cseh–magyar táncos kapcsolat

Évtizedek óta töretlen a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a csehországi Radhost Táncegyüttes barátsága. Nemrég a folytatásról is szó esett.

Kozma Gábor

A körmendi táncosok Csehországban, a jubiláló testvérváros fesztiválján

Fotó: VN/BBÁ

Az akkori, vészterhes nemzetközi politikai hangulat ellenére a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai 1969-ben életre szóló barátságot kötöttek az akkori Csehszlovákia, ma Csehország – morva – Radhost Táncegyüttesének tagjaival. A barátság nyelve a zene, az ének és persze a tánc volt. Korbacsics Tibor, a táncegyüttes vezetője elmondta, hogy a rendező és szervező a későbbiekben is szorgalmazta az együttesvezetőknél a kapcsolat fejlesztését, melyhez az akkori gazda, a körmendi főiskola vezetése is partnernek bizonyult.

A körmendi táncosok Csehországban, a jubiláló testvérváros fesztiválján
Fotó: VN/BBÁ

– És most új szakaszába léphet az jubileumi barátság. Körmend testvérvárosa lett a cseh település. Hagyomány, hogy minden júliusban a BBÁ együttes táncosai vendégeskednek, szerepelnek a híres radhosti skanzenben – idén is így történt. A felnőtt együttes magával vitte a Kalimpa utánpótlás csoportját is, több mint 70-en utaztak el. A város fennállásának jubileumát ünnepelték, és ehhez nemzetközi folkfesztivál dukált. A továbbiakra együttműködési tervezet készült: a barátság folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában