Kiállítás

2019.07.26. 07:00

Ritka katonai relikviák Szentgotthárdon

Szentgotthárd Először nyílt katonatörténeti kiállítás a színházban, méghozzá Berke András magángyűjtő kollekciójából.

Tersztyászky Krisztina

Berke András gyűjtő és Hrabovszky-Orth Katinka a tárlatnyitón

Fotó: Szendi Péter

A kiállítást Hrabovszky-Orth Katinka, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe. Hangsúlyozta, a kiállítás a ma kezdődő Szentgotthárdi Történelmi Fesztiválhoz kapcsolódik. Mert bár időben az 1664-es győztes csatához nincs köze, annál több a Vasfüggönyhöz, melynek építése pedig most hetven évvel ezelőtt kezdődött.

Berke András gyűjtő és Hrabovszky-Orth Katinka a tárlatnyitón
Fotó: Szendi Péter

A gyűjtő érdeklődése az 1945 és 1965 közötti korszak magyar katonatörténelmét öleli fel, melyből a mostani kiállítás az 1957 előtti katonai egyenruhákat, rangjelzéseket, fegyvereket, tüzérségi mérőműszereket és egyéb kellékeket mutatja be. Láthatunk a tárlókban például orosz katonai zsebszótárt, 1948-as centenáriumi jelvénnyel díszített cigarettát és akkori plakátot, korabeli fényképeket, igazolványokat, gázálarcot, hószemüveget.

A gyűjtő elárulta: ennek a történelmi korszaknak a relikviáit néha nehezebb fellelni, mint a világháborús emlékeket. Az anyag nagy részét ajándékozás, vásárlás, csere útján szerezte be, de akad olyan holmi is, ami lomtalanításból származik. A tárlat augusztus 4-éig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában