A lezúduló árvizek ellen

2019.07.25. 09:00

Szeptemberben elkészül a dozmati tározó

Helyszíni bejárást tartott szerdán dr. Puskás Tivadar polgármester az épülő dozmati víztározó munkaterületén.

Tersztyászky Krisztina

Polgármesteri bejárás az épülő víztározónál

Fotó: Horváth Balázs

A tározó a Modern város program jóvoltából, 2 milliárd 36 millió forint uniós támogatással épül azzal a céllal, hogy Szombathely és a környező települések számára biztonságot jelentsen az Arany-patakon lezúduló árvizek ellen. Létesítését a szélsőséges időjárási körülmények teszik indokolttá.

A városvezetőt Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Reczetár György munkahelyi mérnök, a kivitelező képviselője kalauzolta az építkezésen. Kellő óvatossággal már sétálni lehetett a völgyzáró gáton, amely 421 méter hosszban húzódik majd Dozmat község nyugati belterületi határa felett, az Arany-patakon.

Polgármesteri bejárás az épülő víztározónál
Fotó: Horváth Balázs

A tározótér 44,1 hektáron, mintegy 1,13 millió köbméter víz befogadására lesz alkalmas. Már elkészült a tekintélyes vízszintszabályozó zsilip, amellyel árvíz esetén szabályozni lehet a vízszintet, a patakból a tározótérbe irányítani a felesleget. Gaál Róbert elmondta: úgy készül el a rendszer, hogy egy esetleges áramszünet vagy meghibásodás esetén sem szakadhat át a gát, a veszély a gravitációnak köszönhetően akkor is elhárul.

Már megkezdték a 7,2 hektáros vízfelületű állandó tározórész töltését. Az így kialakuló vizes élőhely kedvező terepet nyújt a vízhez kötött élőlények megtelepedéséhez, és általa lehetővé válik a szombathelyi Csónakázótó vízpótlásának javítása.

 

A 2017 decemberében elkezdett kivitelezési munkák jelenleg 90 százalék készültségi szinten vannak. Most folyik a vízlevezető műtárgy bejáróhídjának befejezése, burkolatokat építenek, sorompót helyeznek el. A tározót szeptemberben üzembe lehet helyezni – vetítette előre az igazgató. Dr. Puskás Tivadar tréfásan jegyezte meg, hogy polgármesteri ténykedésének első jelentős állomása 2010 őszén a lukácsházi víztározó avatása volt. Lehet, hogy az egyik utolsó pedig a dozmati tározó avatása lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában