Mire figyeljen?

2019.07.27. 07:00

Tanácsok ausztriai bankszámlanyitáshoz

Ha Ausztriában dolgozunk, előfordulhat, hogy jobban járunk, ha kinti számlára kérjük a fizetést, és nem magyarországi pénzintézetbe utalják a bérünket. Utánajártunk a bankszámlanyitáshoz szükséges alapvető tudnivalóknak.

Nemes Judit

Alaposan tájékozódjunk bankválasztás előtt

Fotó: shutterstock

Nyugati szomszédunknál bárki, pontosabban minden európai uniós állampolgár nyithat bankszámlát. Azért ajánlják azt a lehetőséget a pénzügyi szakemberek, mert pénzintézettől függően a negyedéves számlavezetési költségeken felül egyéb költség ritkán vetődik fel.

Ami a kamatot illeti, az Európai Központi Bank az irányadó. A bankszámla-tulajdonosoknak kamatadót kell fizetniük. Mivel annak a levonása nem automatikus a számláról, a kamatnyereséget az állandó lakóhelyük szerint illetékes adóhatóságnál kötelesek bevallani és megfizetni is: a magyar munkavállalóknak a NAV-nál.

Alaposan tájékozódjunk bankválasztás előtt
Fotó: shutterstock

Figyelni kell arra is, hogy a 2016 őszétől nyitott számlák tulajdonosainak illetőség­igazolást kell beszerezniük az adóhatóságtól, különben a kamatjövedelem után az ausztriai pénzintézet 25 százalékos kamatadót von le – amit ugyan vissza lehet igényelni, ám ahhoz újabb eljárást kell indítani.

Amikor bankot választ a dolgozó, célszerű a lakóhelyéhez közelit választani, továbbá érdeklődni afelől, hogy magyar vagy magyarul beszélő ügyintézője van-e az adott intézetnek. A banki titoktartás náluk is érvényben van, azaz nem tájékoztathatnak senkit a magánszemélyek vagy más számlavezetők banki ügyleteiről. Természetesen kivétel előfordul, ahogy nálunk is, ha például bűncselekményről van szó, kiadják az adatokat az illetékes hatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában