Az együttes üzent is a fesztiválozóknak

2019.07.09. 07:00

Tökéletes házibuli helyszín az Alterába Fesztivál, ahová hazajár a 30Y

A zenekar dobosával, Beck László Zazával beszélgettünk a fesztiválról, aki többek között azt is elárulta, hogy Vas megyét a második otthonának tartja, és rengeteg különleges emlék köti ide, például, amikor a Rohonci úti panelházak tetejéről nézték a Haladás-meccset. 

Szalay Dávid

Rengeteg különleges emlék köti a 30Y-t Vas megyéhez

Fotó: VN/30Y

Hétfőn véget ért a Balaton Sound, de a jó hír, hogy kevesebb, mint két napot kell várniuk a vasi fesztiválimádóknak, hogy ismét koncertekre menjenek, ráadásul ezúttal nem is kell messzire utazniuk, ugyanis újra visszaköltözik a fesztiválhangulat Vas megyébe. Az ország legnagyobb kerti partija, azaz az Alterába Fesztivál kedden nyitja meg a kapuit. A népszerű körmendi rendezvény ráadásul idén jubilál, hiszen a tizedik alkalommal biztosít szórakozási lehetőséget.

A zenekarok kifejezetten szeretik az Alterábát, sokuk visszatérő vendégnek számít. A 30Y már a kezdetektől fellép a Rába-parton, és ez ezúttal sem lesz másképp. A zenekar dobosával, Beck László Zazával beszélgettünk a fesztiválról, aki többek között azt is elárulta, hogy Vas megyét a második otthonának tartja. Rengeteg különleges emlék köti ide, például, amikor a Rohonci úti panelházak tetejéről nézték a Haladás-meccset.

Állandó résztvevői vagytok az Alterába Fesztiválnak. Milyen tapasztalataitok vannak? Mennyit változott a fesztivál az évek alatt?

Mivel az Alterába szervezője, Hege még gyerekkorunkból a barátunk, nagyon nehéz tőle függetlenül nézni a fesztiválra. Szóval mi mindig egy kicsit hozzá megyünk haza. Az első dolgunk, hogy megkeressük, megöleljük, igyunk valamit és akkor azt mondjuk, jól van, megjöttünk. Csak utána nézünk körül. Szerencsére a legnagyobb és legszebb változás a szabadtéri színpaddal tökéletes házibuli helyszínné varázsolta az Alterábát.

Szeretettel teli viszony fűzi a 30Y-t Vas megyéhez
Fotó: VN/30Y

Többször is a zenekarok kedvenc fesztiváljának választották az Alterábát. Mit gondoltok, mi a siker titka, ha fesztiválról van szó?

A siker titkát én nem tudom. Se egy zenekarnál, se egy fesztiválnál, se nagyon másban. Az Alterába ugyanazért jó és szeretett világ, amiért általában a belülről teremtett, hitelesen létrehozott és működtetett dolgok azok. Hogy ez feltétlen egybe esik-e a sikerrel, abban nem vagyok biztos. De lehet, hogy éppen emiatt nem is az a fontos.

Milyen Vas megyében koncertezni, milyen a hangulat, az emberek?

Mivel a bátyámmal nagyjából Vas megye, Szombathely és környéke lett a második otthonunk, ezért ismerős, szeretettel és megértéssel teli a viszonyunk vele. Bátyám a főiskolára járt hosszú évekig, én Kőszegen voltam gimis és a fősuliba is belekóstoltam.

Van Vas megyéhez köthető valamilyen különleges emléketek, élményetek?

Nagyjából csak ilyenek vannak. A Chernel-kert, vagy a Poncichter Kőszegen legalább annyira a személyiségünk része, mint a Végállomás, a Május 1 Söröző, vagy a D-épület Szombathelyen. Minden sarkon van elcsókolt vagy nem elcsókolt csókunk, megváltott világunk valamelyik barátunkkal, térden hazacsúszós, végigmulatott éjszakánk. A Rohonci tetejéről meccset nézni meg egészen szürreális élmény.

A zenekar üzent a fesztiválozóknak, sőt egy kéréssel is fordultak hozzájuk.
Fotó: VN/30Y

Milyen terveitek vannak a nyár további részére?

Egész nyáron utazunk, koncertezünk és többnyire az új lemezt visszük. Egészen lenyűgöző élmény, hogy a közönségünk ennyire befogadó. A klubok után nagy PA-n, hangerővel eljátszani a Ki az, akit még megölelnél dalait hátborzongató érzés. És persze a legizgalmasabb az a sokféle viszony, ami a régi dalokkal is létrejön. Szóval a nyáron élvezzük ezt a sokféle életet.

Van időtök magánszemélyként élvezni a fesztivált, elvegyültök-e a tömegben Körmenden?

Elvegyülni egy tömegben sokszor nehezebb, mint gondolnád. Ellenben elvegyülni egy házibuliban... Nos, eddig még soha nem volt másképp, gondolom, most se lesz. A fénypulthoz ne engedjetek oda minket, kérlek!

Mit üzennétek a fesztiválra kilátogatóknak?

Van, hogy a víz a legjobb választás.

A 30Y szerdán, 22:20-kor lép fel az Alterába Fesztivál nagyszínpadán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában