Kiskedvencre, gazdira is

2019.07.02. 14:00

Veszélyes betegséget terjeszt a lepkeszúnyog

Nem csak az ismert rovarok jelentenek veszélyt a négylábúakra. A lepkeszúnyog is komoly problémát okozhat. Megyénkben még nem fertőz, de aki utazik, annak fontos, hogy ez ellen is védje kedvencét.

Lakosi Gabriella

Laboreredményekkel bizonyítható a leishmaniasis. Teljesen nem gyógyítható, folyamatos gyógyszeres kezeléssel segíthetünk

Fotó: Unger Tamás

Sokat hallhattunk már arról, hogy fontos a kullancsok elleni védekezés. Vas megye ráadásul már régóta nagyon fertőzött terület, így ez beépült a köztudatba. Az elmúlt években arról is egyre több szó esik, hogy a szúnyogok által terjesztett szívférgességre is oda kell figyelnie a felelős állattartónak.

Ezeken kívül azonban más rovarok is veszélyt jelentenek négylábú társainkra. Ilyen például a lepkeszúnyog. Ez a vérszívó bőrbetegséget okozhat, de még jelentősebb a leishmaniasis veszélye. A krónikus betegség végzetes is lehet, valamint zoonotikus betegség, tehát emberre is veszélyes. Bár a gazdit kutyája nem fertőzi meg, a rovar át­viheti a parazitát kutyából em­berbe.

A lepkeszúnyog apró, molyszerű rovar, mérete nagy­jából három milliméter. Hosszú, szúró-­szívó szájszervével gaz­daállatok vérével táplálkozik. Szőrösnek tűnő, nyugvó állapotban vízszintes V alakot formáló szárnyai különböztetik meg más hasonló rovaroktól. Napnyugta után egyből gazdatestet keres, napközben pedig nedves, árnyékos helyekre húzódik vissza.

Megkerestük dr. Varjú Gábor állatorvost, hogy megtudjuk, találkozott-e már hasonló esettel a környéken. Elmondta, az első eseteket néhány éve Mohács környékéről jelentették, de Vasban még nem jelentkezett a probléma. Csak olyan kutyák fordultak meg a kezei között ezzel a betegséggel, amelyek előtte Spanyolországban tartózkodtak.

Laboreredményekkel bizonyítható a leishmaniasis. Teljesen nem gyógyítható, folyamatos gyógyszeres kezeléssel segíthetünk
Fotó: Unger Tamás

Ugyanakkor aki utazik a négylábúval, annak fel kell készülnie a vérszívók ellen. Korábban ezt csak a horvát, spanyol vagy olasz utaknál hangsúlyozták, de már belföldön is elővigyázatosnak kell lenni.

A betegség klinikai formájában a kutyák tipikus tünetei: bőr- és szem­elváltozások vagy orrvérzés. Ezekhez gyakran társul fogyás, passzivitás, levertség. További tünetek lehetnek: étvágytalanság, hasmenés, gyengeség, láz, hányás és véres ürülék. Nyirokcsomó-duzzanat és a lép megnagyobbodása is felléphet, végső stádiumban pedig a betegség veseelégtelenséghez vezethet. A diagnózis felállításához laboreredmények szükségesek.

A betegség nem gyógyítható teljesen, folyamatos gyógy­szeres kezeléssel lehet segíteni az állaton, de komoly a szövődmények kockázata.

A megelőzés ez esetben is a legfontosabb, a legjobb, ha valamilyen riasztó­szert használunk az egész lepkeszúnyog­szezon alatt – áprilistól novemberig. Ez lehet nyakörv, vagy csepegtethető úgynevezett spot on készítmény is. Az is segíthet, ha bent tartjuk az állatokat hajnalban és naplemente után az egész veszélyes szezon alatt. A vérszívók ugyanis ilyenkor a legaktívabbak.

Szedjük össze a hulladékot és a szerves anyagokat a ház közelében, így csökkenthetjük a lepkeszúnyogok tenyészőhelyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában