rendkívüli ülés

2019.08.28. 07:00

A Haladás rendkívüli támogatásáról is határoztak kedden a képviselők

Rendkívüli ülést tartott a szombathelyi képviselő-testület tegnap, döntöttek arról, hogy pályázik az önkormányzat bölcsődeépítésre, a Haladás és más sportegyesületek támogatásáról is határoztak, valamint arról is, hogy változik a helyi népszavazás kezdeményezésének feltételeiről szóló rendelet.

Vas Népe

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője szerint a helyi népszavazásról szóló napirend csak álca volt a nem létező ellenzéki egység demonstrálására Fotó: CSG

Kilenc év értékelésével kezdődött a tegnapi rendkívüli közgyűlés. – 2019. október 13-án Szombathely új polgármestert választ, nekem és önöknek, képviselőtársaim, kötelességünk beszámolni, hogy 2014 óta mit tettünk Szombathelyért – mondta dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester. Saját munkáját illetően, az elmúlt kilenc évet témák mentén összegezte egy kiadványban, azt hétfőn a sajtónak, a közgyűlésen a képviselőknek mutatta be. Saját képviselői keretének maradványösszegét, 3,4 millió forintot költött volna a kiadvány nyomtatására és terjesztésére. Ezt a közgyűlés akkor hagyta volna jóvá, ha október 14-e után jelenik meg a füzet – ezt dr. Nemény András (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) frakcióvezető javasolta.

A polgármester elmondta: online már hozzáférhető a kiadvány, és elhangzott az is az ülésen, hogy találnak más forrást az összegző kiadvány terjesztésére.

A mostani 10 ezer helyett 7 ezer aláírásra lesz szükség a helyi népszavazás kezdeményezéséhez Szombathelyen – elfogadták az erről szóló határozatot, amely eredetileg az utolsó napirend lett volna, aztán az első helyre tették. Balassa Péter (Jobbik) képviselő volt az előterjesztő, kilenc támogató aláírással rendkívüli közgyűlést kezdeményezett, ezért került a kérdés a közgyűlés elé. A szükséges rendeletalkotás majd szeptember végén lesz. A napirend vitájában felszólalt dr. Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Szombathely országgyűlési képviselője is, arról beszélt, hogy az előterjesztés a „nem létező ellenzéki egységet” demonstrálja.

Látszik az önkormányzati választásra készülve: két listát, két polgármesterjelöltet állítanak, miközben a kormánypártok egységesek, erősek. Azt mondta, nem éri el az 5 százalékos parlamenti küszöböt sem a Jobbik, sem az MSZP. – Érthető, ha álcivil szervezetek mögé sorakoznak fel. Ez jó hír a szombathelyieknek, hiszen, ha megismerték dr. Puskás Tivadar összesítését, akkor egyértelmű a folytatás – mondta. A helyi népszavazásról szóló napirend, mint mondta, csak „fügefalevél”, álca. Tartózkodásra kérte a kormánypárti képviselőket a szavazásnál – eszerint is nyomták a gombot.

Aztán arról döntöttek, hogy bölcsődepályázaton indul a szombathelyi önkormányzat. Változott a bölcsődei férőhelyek kialakítását és bővítését célzó TOP-felhívás, ezért van lehetősége most pályázni Szombathelynek a 460 millió forintos keretösszegre. Megszűnne a bölcsődei várólista, nemcsak Szombathelyen, hanem a környéken is, ha felépülhetne egy új, 46 férőhelyes, belvároshoz közeli bölcsőde – látszik az előterjesztésben.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője szerint a helyi népszavazásról szóló napirend
csak álca volt a nem létező ellenzéki egység demonstrálására Fotó: CSG

A városi strand területének hátsó részén lehetne kialakítani az új épületet, ha nem áll rendelkezésre a belvárosban más, megfelelő önkormányzati épület. Határoztak arról is, hogy igénybe veszi a város a helyi közösségi közlekedés központi költségvetés által biztosított támogatását.

Szervezetek támogatásáról is döntöttek, Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester levezette: 3 millió forint támogatás a Szombathely Crushers amerikaifutball-csapatának, hogy Szombathelyen edzhessenek, 35 millió forint a Falco kosárlabdacsapatának a nemzetközi kupaszereplés okán, 32 millió forint az

SZKKA NB1-es női kézilabda­csapatának, 20 millió forint a Haladás-Viktória női NB1-es labdarúgócsapatának, 10 millió forint a szombathelyi református egyházközségnek a parókiafelújításra és 10 millió forint a kámoni fiókkönyvtárnak – ez utóbbi részleteit zárt ülésen vitatták meg. Az összesen 110 millió forintra van fedezet – számolt Molnár Miklós. Összesen 122 millió forint szabad forrás van az idei költségvetésben, a fennmaradó 12 millió forint korábbi kötelezettségvállalásra kell. Eszerint fogadták el a támogatásokat, valamint a Schönvisner-monográfia magyar nyelvű kiadásához 700 ezer forintot szavaztak meg.

Külön napirend szólt a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. rendkívüli támogatásáról. Az elfogadott határozat szerint idén 50 millió plusz 150 millió forint támogatás esedékes, több feltétellel. Dr. Ipkovich György (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt), a jogi bizottság elnöke a napirend vitájában ismertette: a rendkívüli bizottsági ülésen Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője elmondta, 210 millió forint tulajdonosi befizetés történt, ezért a bizottság megszavazta a rendkívüli támogatást. A közgyűlés is igent mondott a kifizetésre.

Zárt ülésen a kámoni fiókkönyvtár kivitelezéséhez szükséges határozat mellett döntöttek arról is, hogy Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója díszpolgári címet kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában