Huszonnyolc halfaj otthona

2019.08.23. 07:00

A Pinka patak is a jelöltek között: szépség, nyugalom, természet

Augusztus 8-a és 30-a között szavazhatják meg olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodáját. Mindennap bemutatunk egyet a húsz jelölt közül, ma a Pinka patakot.

Vas Népe

A Pinka vadregényes arcát is megmutatja a látogatóknak Fotó: Szendi Péter

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A nyomtatott sajtóban megjelent lapokon szavazók között kisorsolunk egy darab két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Az interneten is lehet szavazni, játékunkat a vaol.hu portálunkon lehet megtalálni. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt. A Pinka patak a Rába folyó legjelentősebb mellékvize a Vas megyei szakaszon. A rendszerváltozás előtt kiemelten őrizték a folyót és annak környékét, 1990 után azonban már szabadon lehetett sétákat tenni a partján. Forrása az Alpok keleti részén, a Wechsel hegység délkeleti felén található, közel a magyar–osztrák határhoz.

A Pinka vadregényes arcát is megmutatja a látogatóknak Fotó: Szendi Péter

A patak a torkolatáig a határ környékén kanyarog. Felsőcsatárnál lépi át az országhatárt, majd kalandozik magyar területen és visszakanyarodik Ausztriába. Szentpéterfánál köszön el egy időre nyugati szomszédunktól, majd visszatér; Pinkamindszent után már nálunk is marad, bár Vasaljánál a határ mellett csörgedezik és egészen Körmendig halad, ott fut bele a Rábába. Hossza körülbelül 55 kilométer, és több saját mellékága is van, legnagyobb közülük a Strém patak. Átlagos mélysége 2 méter, vízgyűjtő területe 1369 négyzetkilométer, nagyvízi vízhozama 125–135 köbméter másodpercenként – ezt Kemestaródfánál éri el. Vízminősége jellemzően a kiválót éri el, ezért többféle hal otthona. Nem hanyagolandó el az a tény, hogy 28-féle uszonyost rejt a vize: például pisztrángokat, domolykókat, keszegeket, márnákat – ismerteti honlapján a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Horgászok által kedvelt szakasza a vaskeresztesi, Malom-sziget feletti rész bal partja, ahol adottak a jó feltételek. A jobb ág is horgászható, a duzzasztógát alatti részen sekélyebb, ám nagyobb a sebessége. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága tájékoztat honlapján arról, milyen állatok élnek a folyó közelségében: szivárványos ökle, tompa folyami kagyló, vöröshasú unka, német bucó, ingola, halványfoltú küllő, erdei szitakötő, nagy tűzlepke, nagy hőscincér, szarvasbogár, közönséges és a nagyfülű denevér, valamint a vidra.

Környezetében kaszálóréteket, égeres-kőrises ligeterdőket, gyertyános-cseres tölgyeseket és sziklagyepeket lehet felfedezni. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában