Íme, a tizenegy tavas nyugalom

2019.08.28. 07:00

A Szajki-tórendszert a Csörgető-ér felduzzasztásával hozták létre 1931-ben

Augusztus 30-áig szavazhatják meg olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodáját. Naponta bemutatunk egyet a húsz jelölt közül – ma a Szajki-tavakat.

Vas Népe

Fürdőzésre, horgászásra és aktív kikapcsolódásra is alkalmas a környezet Fotó: Horváth Balázs

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, hogy jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet – ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A nyomtatott sajtóban megjelent lapokon szavazók között kisorsolunk egy darab két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe.

Az interneten is lehet szavazni, játékunkat a vaol.hu portálunkon találják. Az online szavazók között – a megyéket összevonva – kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

Fürdőzésre, horgászásra és aktív kikapcsolódásra is alkalmas a környezet Fotó: Horváth Balázs

A Kemeneshát és a Vasi Hegyhát találkozásánál, festői környezetben terül el a tizenegy állóvizet összekötő tórendszer. Kettő kivételével – amelyről említést már 18. századi dokumentumokban találni – mesterséges kialakítású tavakról van szó, amelyeket 1931-ben hoztak létre a Csörgető-ér felduzzasztásával. A nyugalom szigetének is hívhatnánk a területet, amely a mai napig a fürdőzésre, kikapcsolódásra vágyók kedvelt úti célja. Nemcsak a strandolókat hívják a tavak a remek időben, hanem a horgászokat is: míg fürdőzni a hatos számúnál lehet, a kettes, hármas, négyes, ötös számúak a pecásokat várják: egyéb halak mellett csuka, süllő, harcsa, ponty, amur, törpeharcsa bújik meg a vízfelszín alatt.

A csendes környezetben aktív kikapcsolódásra vágyók sem csalódnak, vízi sportokra is van lehetőség, például kajakozásra, vízibiciklizésre. A környéken pedig lehet lovagolni, vagy gyalog, bringával felfedezni a tavak menti területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában