Közműves kisházzal komfortos

2019.08.06. 07:00

A tereprendezés, a kerítés és a parkolók kialakítása van hátra a tónál

Az alapok már látszanak, és persze a közműveket is bekötötték a horgásztó melletti területre, még a tereprendezés van hátra, meg a kerítés és a parkolók kialakítása. Ősszel adják át, kerítés is lesz, és ezzel talán megszűnik a rongálások sora.

Bakos Ágnes

Kiss András, Jánosháza polgármestere mutatja, miképpen kezdődött meg a tónál a komfortosítás. Kerítés is lesz Fotó: Horváth Balázs

– Ott még nincs is betemetve, látszik az árok, itt jön le az egész közmű – mutatta a horgásztó és az út között Kiss András, Jánosháza polgármestere. Megkezdődött ugyanis a horgásztó környezetének komfortosítása. Még tavaly, kora tavasszal kötötték a támogatói szerződést, hiszen pályázati forrásból költenek a terület rendezésére, az úgynevezett TOP-lehetőségek között szerepel a horgásztó-rekonstrukció. Ez is a barnamezős beruházás része, az egykori fogadóépület rendbetétele és hasznosítása a nagyobb szelete a 200 millió forintos programnak – emlékeztetett Kiss András. Itt, a horgásztónál mintegy 20 millió forintot költhetnek. A horgászház csak egy része az építkezésnek, hiszen tereprendezés is zajlik majd, és szükség van parkoló kialakítására is, az zúzott kavicsos burkolatot kap majd és az út mellé jelölik ki, a fölső részen.

Ami ezenkívül most látszik, az a horgászház beton­alapja, a napokban kezdik állítani a falakat. – Éppen most beszéltem a kivitelezővel, a héten ezzel folytatják – mondta tegnap délelőtt Kiss András. Egy 60 négyzetméter alapterületű, fa szerkezetű házikó készül. – Szociális blokk, főzőhelyiség és fedett terasz lesz – sorolta a polgármester. A terület a közművek szempontjából eddig teljesen érintetlen volt. Természetesen a város ezen része is összkomfortos, az út mellett, a telekhatáron volt víz, villany és a szennyvíz – ezekre mind rákötötték a készülő létesítményt, a mostani készültségi szinten látszanak is a kábelcsatornák a kiöntött alapban.

Kiss András, Jánosháza polgármestere mutatja, miképpen kezdődött meg a tónál a komfortosítás. Kerítés is lesz Fotó: Horváth Balázs

A terület természetközelisége, érintetlensége a közművesítéssel együtt azért megmarad, hiszen a villany bekötésével nem teszik körbe lámpákkal a tavat, nem rontják a vadregényes képet. – Az épület három sarkán lesz mozgásérzékelős lámpa – árulta el a polgármester. Kiemelte, hogy jó gazdája a tónak a helyi horgászegyesület, amelynek tagjai kiveszik a részüket a városi, közösségi programokból: például a városnapra halétellel készülnek. Ha pedig éppen horgásznak, akkor tekintélyes harcsákat, amurt, pontyot, keszeget foghatnak a jánosházi horgásztóból, persze nem csak az egyesületi tagság, hanem a napijegyes vendégek is. A területnél egy több mint negyvenméteres kerítés épül az út felől, és kaput is nyitnak, igyekeznek kizárni az illetékteleneket – szükség is van erre. Hiszen eddig nagyon sokan jóformán szemétlerakónak használták a tó melletti zöld területet. Tavaly takarították ki, földet is hoztak az egyengetéshez, az elburjánzott növényzet kipucolása van hátra a fölső részen.

Hivatalos átadás október vége, de várhatóan szeptemberben már birtokba vehetik a pecások és a látogatók, hiszen turisztikai célpontnak is szánják, nemcsak a horgászok kiszolgálására.

A törött padokat nemegyszer tették már rendbe, de hiába. A kerítés felállításával talán kizárják a vandálokat és igazi szabadidős oázis lehet a jánosházi horgásztó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában