közösségi feladatok

2019.08.20. 11:18

Államalapítás a kultúra visszatanulásával – Szarvas József volt a büki ünnep szónoka

Ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak Bükön, az új kenyér megszentelését és megszegését tartották. „Államalapításra” hívta az ünneplőket a szónok, Szarvas József színművész.

Bakos Ágnes

– István király az államalapítást megcselekedte, megcselekedtette. Cselekedjük meg mi is. A kultúra visszatanulásával – erről beszélt a büki ünnepi testületi ülés szónoka, Szarvas József színművész. Nem vásárolható, nem vehető készen a kultúra, mint a televíziós műsorok, az internet, a fesztiválok. Kultúra a táncházmozgalom, a tündérkertek, a közösségek, a munka tapasztalati élménye – sorolta. István király gránitkemény ‎hitből ‎építkezett, a saját kultúra teremtésének folyamata kezdődött el vele – mondta Szarvas József.

Amikor egy emberi közösség kultúráját teremti, élteti, azt nem is veszi észre, parasztember példájáról beszélt: az izzasztó munkáról, aztán a visszanézésről és az elégedettségről.

 

– Államalapításunk emléke friss élmény. Mai. Dolgunk van vele. Tegyük minden nap. Úgy is, ha nem hívjuk annak – zárta gondolatait Szarvas József.

József Attila Hazám és Radnóti Miklós Nem tudhatom című versével keretezte köszöntőjét.

– Ne veszendő eledelért fáradozzatok, hanem az örök életre megmaradó eledelért, amelyet az emberfia ad majd nektek, mert őt pecsétjével igazolta az Atyaisten – idézte János evangéliumát Simon Réka evangélikus lelkész. Áldást kért az új kenyérre, amit aztán dr. Németh Sándor polgármester szegett meg a büki ünnepi testületi ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában