A megye 7 csodája

2019.08.27. 07:00

Arborétum a városban

A Sárvári Arborétum területe korábban a Nádasdy-család birtokában állt, a gyümölcsöskertet a 16. században hozták létre. Most versenyben van a megye csodajelöltjei között.

Vas Népe

A Sárvári Arborétum árnyas fái alatt Fotó: Benkő Sándor

Földjébe cseresznye-, körte-, alma-, meggy- és szilvafákat ültettek, majd amikor III. Nádasdy Ferenctől a Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért elvették a kertet, a gyümölcsös pusztulásnak indult. A 19. században Habsburg-Estei Ferdinánd modenai herceg tulajdonába került, aki újból felvirágoztatta: ismét gyümölcsfákat ültettek, valamint angolkertet is kialakítottak benne a herceg kívánságára.

A Sárvári Arborétum árnyas fái alatt Fotó: Benkő Sándor

A század végére Wittelsbach Lajos bajor királyi herceg idején japán növénykülönlegességekkel és örökzöld fajokkal gyarapították az állományt. Napjainkban a 9,2 hektáros, az Őrségi Nemzeti Park kezelésében lévő területen körülbelül 300 fa- és cserjefaj él, a többi között liliomfák, rhododendronok, platánok, tiszafák, fekete fenyők. Az arborétum két részre osztható, egyik felén – lényegében az angolkert 19. századi létrehozásával – megalakult a mostani arborétum elődje, a másikat pedig keményfás ligeterdő alkotja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában