a nemzetbiztonsági szakértő szerint

2019.08.17. 20:00

Az innováció fontosabb lenne, mint a klímaváltozás – dr. Robert C. Castel előadása

A klímaváltozás felszámolása helyett az innovációra kellene költeni. Sok probléma gyökere inkább politikai és gazdasági, semmint klímakérdés.

Budai Dávid

Dr. Robert C. Castel nemzetbiztonsági szakértő tartott előadást

Fotó: Unger Tamás

Két tűz között válaszúton: klímaváltozás és nemzetbiztonság a Közel-Keleten címmel tartott előadást dr. Robert C. Castel nemzetbiztonsági szakértő, az Israel Democracy Institute munkatársa csütörtökön délután a kámoni arborétum látogatóközpontjában.

A szakember előadásában arra kereste a választ, hogy vajon azon kívül, hogy minden rossz okozója a klímaváltozás, és hogy a klímaváltozás nem létezik, van-e egy harmadik út?

Dr. Robert C. Castel nemzetbiztonsági szakértő tartott előadást
Fotó: Unger Tamás

Véleménye szerint igen, mégpedig az innováció. Ebben van a megoldás a kialakult helyzetre és nem abban, hogy olyan dolgokra költünk pénzt, amikre nincs valódi befolyásunk. Arról nem beszélve, hogy jelenleg nem a klímaváltozás kérdése az emberiség legégetőbb problémája, még akkor sem, ha ennek a leghangosabb a sajtója. Sok olyan gond van, amit hatékonyabban lehet kezelni, mint a klímaváltozást, és inkább ezekre kellene költeni – hangsúlyozta, majd példaként a malária és a gyermekek éhezésének megszüntetését hozta fel.

A Közel-Kelet széthullását sem a klímaváltozás okozta, sokkal inkább gazdasági, politikai és vallási okok állnak a háttérben. Újságírói kérdésre elmondta, szerinte a Közel-Kelet és a víz hiányának problémáját nem a klímaváltozás felől kell megközelíteni, hanem a jó, illetve rossz gazdálkodás felől. Mint elmondta, náluk Izraelben lepárolják a tengert, korszerű technológiá­val ellenőrzik a vízfogyasztást és a szennyvíz nyolcvan százalékát újrahasznosítják, szerinte ez a megoldás a víz problémájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában