Manfred Leirer kiállítása a lovagteremben

2019.08.02. 07:00

Benyomások tárlata Kőszegen: a csodás Isztambulról

Manfred Leirer Benyomások – Isztambul és a Márvány-tenger címmel nyílt meg a Kőszegi Művészeti Egyesület kiállítása tegnap a Jurisics-vár Lovagtermében.

Tóth Kata

Básthy Béla, Harro Pirch, Manfred Leirer és Lőrincz Zoltán

Fotó: Ohr Tibor

A megnyitón a Félhold és Telihold Kőszegi Ostromnapok programsorozatának megálmodója, Básthy Béla alpolgármester úgy fogalmazott: az volt az elképzelése a rendezvény indulásakor – építve a kőszegi ostrom 475 éves évfordulójára –, hogy sokan gondolják majd, fontos ügy volt az 1532-ben zajlott ostrom, és bekapcsolódnak a rendezvényekbe. Az álom teljesült, sorra venni is nehéz, hányan vesznek részt a rendezvényeken, a szervezésben, lebonyolításban, mondta. Az alapítók közül az elsők között van a Kőszegi Művészeti Egyesület.

Tárlataik évről évre egyedi színt visznek az Ostromnapok kulturális palettájára. Manfred Leirert, a mostani kiállítót prof. Harro Pirch, a burgenlandi Unterrabnitzból (Alsórámóc) származó festőművész kísérte el. Harro Pirch magyarul és törökül is üdvözölte a vendégeket, majd méltatta a művészt, aki először 1997-ben tartott vele Isztambulba és a közeli Herceg-szigetek közül a nyugalmas, paradicsomi szépségű Burgazadába. Manfred Leirer ottléteik alkalmával főként akvarelleket alkot. Megragadta a mecsetek, a tarka bazár, a lenyűgöző, élő város világa, és szüksége van elcsendesedésre: Burgazadában dolgozta fel témáit, az első években inkább a formákra, később a benyomásaira hagyatkozva.

Básthy Béla, Harro Pirch, Manfred Leirer és Lőrincz Zoltán
Fotó: Ohr Tibor

Harro Pirch beszélt művésztársa színkezelésének változásáról, technikai fejlődéséről, arról, hogy előszeretettel alkalmazza a viaszfestést. Mint mondta, lelkesedik Manfred Leirer rajzaiért, ábrázolják bár Isztambul látképét, az Atatürk hidat vagy az Aranyszarv-öblöt vagy a bazárbeli szőnyegárust. Prof. dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, az egyesület elnöke, a kiállítás kurátora köszöntötte még az egybegyűlteket. A tárlat szeptember 4-éig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában