kultúra

2019.08.05. 07:00

Bükön ünnepeltek a horvátok

Szerte Vas megyéből érkeztek horvátok, nemzetiségük kultúráját ünnepelték zenével, tánccal szombaton, immár 17. alkalommal Bükön.

Bakos Ágnes

A házigazda Danica kórus a 17. horvát kulturális programon Fotó: VN

A szeles, friss időben az átriumban terített asztalok várták a mise után a résztvevőket: népviseletbe öltözve, magyar és horvát, valamint Bük város zászlójával vonultak a helyszínek között a 17. Horvát Kulturális Fesztivál résztvevői. A házigazda büki horvát nemzetiségi önkormányzatnak a szervezésért, a vendégeknek a fellépésért és a látogatásért mondott köszönetet dr. Németh Sándor, Bük polgármestere.

– Az idei már a tizenhetedik, de a cél változatlan, a horvát kultúra ápolása és bemutatása – fogalmazott köszöntőjében előbb horvátul, aztán magyarul is Virágh János, a büki horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A házigazda Danica kórus a 17. horvát kulturális programon Fotó: VN

Szólt ének és tambura, volt tánc is a horvát kulturális ünnepen, amelyre szinte megtelt az átrium nézőtere. A kulturális programsort a peresznyei‎ énekkar nyitotta, ők az ünnepi szentmisén működtek közre. Az átrium színpadán a Gradisce Kulturális Egyesület tánccsoportja indította az estét Skrapits Péter vezetésével.

A nézőtérről elégedett hangok kísérték a fellépést: annak örültek a nézők, hogy fiatalokat is látnak nemzetiségi táncot járni. Voltak szombathelyi fellépők is, és természetesen színpadra lépett a házigazda büki Danica énekkar is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában