Tapasztalat

2019.08.01. 07:00

Energiatakarékos készüléket keresünk – Szombathelyi szakkereskedővel beszélgettünk

Szempont az energiatakarékosság, ha műszaki cikket vásárolunk – ez a kereskedő tapasztalata.

Bakos Ágnes

Megnőtt a kereslet – mondja Sebestyén Balázs

Fotó: Szendi Péter

– Ez a fagyasztószekrény A++, éves szinten 236 kilowatt az energiafogyasztása. Ezt megszorozzuk az áram kilowattonkénti árával, akkor ez évente 10 ezer forint. Egy tíz évvel ezelőtti készülék háromszor, ötször drágábban tart –18 Celsius-fokot – mutatta Sebestyén Balázs szakkereskedő az energiatakarékos készüléket.

– Megnőtt a kereslet főként az építkezések hatására, új sütőt, új főzőlapot, új hűtőszekrényt vásárolnak – mondta Sebestyén Balázs. A kereslet felívelésében nagy hatása volt az állami csereprogramoknak, amelyeknél pedig ösztönözték a vásárlókat az energiatakarékosabb készülékek vásárlására. Már az A++ és az A+++ kategóriákban a legnagyobb a kínálat, példaként a mosógépeket is említette a kereskedő, azoknál a víz- és az energiafogyasztás is fontos, a gyártók azon versenyeznek, hogy melyikük készüléke lesz energiatakarékosabb. – Nem ötven évre tervezik már ezeket, tízévente le kell cserélni, de a fogyasztásra nagyon odafigyelnek – fűzte hozzá a műszaki cikkek kínálatához a kereskedő.

Megnőtt a kereslet – mondja Sebestyén Balázs
Fotó: Szendi Péter

Hónapról hónapra nő a kiskereskedelmi forgalom: például májusban több mint 25 milliárd forintot hagytunk a vasi kereskedőknél, egy évvel korábban még 2 milliárddal kevesebbet. A tartós fogyasztási cikkek forgalmán is látszik a növekedés. A szakkereskedésben pedig az, hogy aki háztartási gépet cserél, az gazdaságos készüléket keres. Nem biztos, hogy a környezetkímélés az elsődleges ok, lehet, hogy inkább a pénztárca, de az eredmény ugyanaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában