Piac

2019.08.03. 07:00

Eső után sok a gomba – Megkezdődött a zsenge, finom, édes csöves kukorica szezonja

Az eső után „elszaporodtak” a gombák a piacon, megjelent a csöves kukorica és az óriásira nőtt patisszon.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

Ötezer forint körül volt pénteken reggel a rókagomba ára, a Bakonyból hozott szarvasgombáét kisebb mértékegységben adták meg, hogy ne tűnjön olyan soknak: 30 forintért mérik egy grammját. A szép sampinyon 800 forintba került. A tenyésztett laska kilója 600–900 forint, az intenzív ízű barnacsiperke 900 forint volt. A Zalaszentgrótról érkezett Horváth Gyulától megtudtuk: az előbbi három, az utóbbi négy hét alatt nő meg ekkorára.

 

Pucz Miklósné Sorkikápolnáról leháncsolva kínálta a csöves kukoricát (darabját 180 forintért), kezdődik a szezonja, ahogy mondta: mert tavasszal hidegebb volt, csak július végén indult meg az érés, de finom, édes fajta, forrás után öt percig kell főzni. Az őzek sok kárt csináltak, félő, hogy a tököt is elkezdik eszegetni a vaddisznók. A család a mag miatt termeszti a tököt, amelyet aztán Csákánydoroszlóban préseltetnek. Az olaját ők 5500 forint/liter áron adják. Drágaságban vetekszik ezzel a megtisztított dió, amelynek kilóját hol 3900, hol 4000, hol 4500 forintért mérik.

Láttunk cukkinit háromszázért, padlizsánt ötszázért, uborkát négyszázért, zellert kétszázötvenért. A zöldségek között kuriózum volt a hatalmas patisszon: 400 forintért adták kilóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában