Orvosi eszközöket fejlesztenek

2019.08.09. 07:00

Ezek a gépészmérnökök az orvosi eszközök fejlesztésére specializálódtak

Térdimplantátumok fejlesztésén dolgozik egy közös kutatási programban egy brüsszeli egyetem (ULB) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amelynek szombathelyi campusa vesz részt a programban.

Merklin Tímea

Balról dr. Bernardo Innocenti, jobbról dr. Fekete Gusztáv – hallgatókkal Fotó: VN/SMI

A kutatásban együtt dolgozik egy olasz professzor, dr. Bernardo Innocenti, aki volt már vendég a szombathelyi campuson és dr. Fekete Gusztáv, a Savaria Műszaki Intézet oktatója. Mindketten olyan gépészmérnökök, akik a biomechanika irányába specializálódtak, vagyis a szakirányuk az orvosi eszközök fejlesztése. A legszűkebb szakterületükön a térdízülettel, a térdimplantátumokkal foglalkoznak.

Évek óta tartó szakmai együttműködésük újabb állomásaként ezúttal a szombathelyi mérnök utazott Brüsszelbe, ahol a mesterképzésben ta­nuló hallgatóknak tartott szemináriumot, valamint a tervezett kutatási irányokat beszélte meg a szakterület nemzetközileg elismert kutatójával, Bernardo Innocentivel. A tíznapos út célja az volt, hogy a két egyetem együttműködése erősödjön, és terítékre kerüljenek az oktatás módszertani kérdései.

Balról dr. Bernardo Innocenti, jobbról dr. Fekete Gusztáv – hallgatókkal Fotó: VN/SMI

A térdimplantátumok fejlesztésében azt szeretnék elérni, hogy csökkentsék a bennük megjelenő, nem megengedhető mértékű kopást. Dr. Fekete Gusztáv elmondta: a kopás okai sokfélék. Eredhet az ízületi felszínek egybevágóságának hiányából, vagy az ízület természetes instabilitásából is. Mivel a jelenség egymással többszörösen összefüggő paraméterekkel írható le, rendszerként kell kezelni, és nem anyagjellemzőként. A magyar mérnök brüsszeli utazásának fontos része volt az a tapasztalatcsere is, amelyet a külföldi kollégákkal az oktatási módszerekről folytatott. A tanításban is szükséges megújulni, hiszen a 2018-ban Szombathelyen elindított angol nyelvű gépészmérnökképzésen ta­nuló külföldi hallgatókat más és más módszerekkel szükséges és lehet motiválni a különböző kulturális hátterük miatt. Más számukra átadni a tudást, mint a magyar nyelvű kurzuson. Ezekre az információkra a Savaria Műszaki Intézet valamennyi oktatójának szüksége van. A brüsszeli egyetem jó forrás volt ehhez, hiszen az ELTE-hez hasonlóan körülbelül 28 ezer hallgatóval rendelkezik, Belgium harmadik legnagyobb egyeteme, a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett diákokat integrálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában